На Световния ден за борба с хепатита сдружение призовава - Изследвайте се

От хепатит страда всеки 12-ти човек на планетата, а над 1 милион души годишно губят живота си вследствие на болестта.

В България около 110 000 души са заразени с хепатит С, 350 000 с хепатит В, но само 3% от тях са диагностицирани и се лекуват.

Хепатитът взима повече жертви, отколкото ХИВ, туберкулоза и малария взети заедно. Той е седмата причина за смъртност в света. Хепатитът няма симптоми и няма да сигнализира, когато заразява или докато години наред нанася поражения на черния дроб.

От началото на 2016 г. са налични безинтереферонови терапии за лечение на хепатит С под формата на таблетки с успеваемост 95-98%, които се реимбурсират само за пациенти в напреднал стадий на заболяването или с придружаващи заболявания. За останалите пациенти достъпът е ограничен.

Нелекуването на хроничния хепатит води след себе си огромни финансови последствия за обществото под формата на разходи за лечение на настъпили усложнения, трансплантации и загуба на трудоспособност.

Във връзка с днешния Световен ден за борба с хепатита, сдружение на пациентите с хепатит „ХепАктив" призовава хората да се изследват, а тези, които чакат лечение - да се борят за неге!

По повод Световния ден за борба с хепатита, който се отбелязва на тази дата от 2010 г. насам, сдружение ХепАктив проведе десетдневна скринингова кампания в различни градове в страната, като бяха изследвани над 1300 човека за хепатит В и С.

Това са едни от най-коварните заболявания, при които липсват ясни симптоми, но ако не бъдат лекувани навреме, могат да причинят тежки чернодробни усложнения.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини