10 °C

Незаконна двойна такса „вход“ събират на Силистар

Почиващи на плаж Силистар днес са таксувани още на входа на пътя, който води към ивицата.

Ваня Цветкова разказа, че на място я спрели двама мъже, които ѝ поискали един лев такса. Обяснили, че била за паркинг. Стигнали до плажа, където има импровизиран паркинг под дърветата, там ги чакали други хора, които им поискали 4 лв. Услугата е същата – да можеш да спреш автомобила си. Туристите обяснили, че вече са си платили, а „служителите“ им отговорили:

И тука долу, на самия паркинг, ни казаха, че тези, дето събират по един лев, ни лъжат. Кой лъже, кой е прав – никой не знае“, разказа Ваня.

Първите, които таксували туристите, издали касова бележка. Не е имало бариери, но не е имало и табели, които да обозначават частната собственост. Почиващите са сигнализирали в община Царево.

Новите „концесионери“ са от съвсем скоро, тъй като туристи, които са били до преди няколко дни на плаж Силистар, разказаха, че не е имало подобни случаи. Дори се е намирало и място, където колата може да се паркира безплатно. Пътят е бил напълно свободен и без никакви такси.

А такси за него не може да има, категоричен е кметът на Царево Георги Лапчев.

Никой няма право да взема пари и да се крие зад такси и всякакви пропускателни режими, да определя, едва ли не, сумата, която взема от хората, когато те се намират на пътя, който е между централния път и плажа на Силистар. Поставили сме табели, в които упоменаваме, че достъпът до плаж Силистар е напълно безплатен и, ако има нередности, просто да сигнализират на телефон 112. Правим проверки и, разбира се, когато отидат общински служители и МВР, тогава достъпът е напълно свободен“, коментира Лапчев.

Той поясни, че е информиран за случая и е незаконно някой да събира пари за преминаване или за нещо подобно на пътя. Лапчев призова хората да не плащат подобни такси и добави:

Това, което съществува в момента, в региона на Силистар е, че има вече няколко места, на които е позволен временният престой на автомобили. Това са частни имоти и ако хората са решили да си оставят колата на имота на съответния собственик, ще си платят местата за паркиране. Но никой не може да ги лъже, че преминавайки покрай техния паркинг, казвам „покрай“, защото на пътя няма паркинг, те дължат някаква такса. Това е съвсем нов играч, който се е появил на това място, предишните двама, които досега се караха, обединиха сили срещу новопоявилия се“, коментира кметът на Царево.

Георги Лапчев призова, когато се подава официален сигнал за подобно нарушение, човекът да го заяви и писмено и да свидетелства за това на място, защото, в противен случай, няма база, на която да се образува някакво производство за беззаконието.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аа
    Аа
    0 0
    00:47, 1 авг 2016
    Боже , в тая скапана държава нищо не се е променило , така беше и преди 5 години!
Последни новини