Шест убити при стрелбата в Мюнхен, нападател се самоуби (видео)

Атаката е започнала в ресторант "Макдоналдс" в най-големия търговски център на града. В първия брифинг за медиите говорител на полицията потвърди за 6 загинали.

Вечерният местен вестник "Абендцайтунг" съобщава, че жертвите вече са 7, но федералната полиция засега не потвърждава официално тази промяна в броя на загиналите.

Полицията цитира очевидци, съобщили за трима въоръжени нападатели, но с уточнението, че информацията остава противоречива. Не е ясно и какво оръжие е използвано, като говорителят на полицията го описа само като "дългоцевно, по-голямо от пистолет".

Говорителят на полицията обясни, че частите са реагирали бързо на сигнала за инцидент, поради което предполагат, че извършителят/извършителите са още в района на Мюнхен. Имаме доста хора навън и ако се наложи можем бързо да извикаме още помощ от околните райони, добави той.

Един от ранените на малко над 30 години е бил прострелян в главата и е починал в болницата. Снимки, разпространявани от "Ройтерс", показват покрити тела на жертви на улицата, което означава, че стрелбата не е само вътре в мола.

Провежда се полицейска операция, в която участват и спецчасти, но силите на реда още не знаят къде се намират нападателите повече от 3 часа след началото на инцидента. Около 22:30 българско време списание "Фокус" цитира свой източник от органите на реда, според който  един от нападателите се е самоубил.

В социалните мрежи и по телевизионни канали се разпространява любителско видео от района на мола, на което мъж е заснет на покрива на гараж, който крещи нещо на немски и казва, че е германец. Записващите казват "той е въоръжен".

"Фейсбук" активира опцията Safety Check, която позволява на потребителите да съобщят в социалната мрежа, че са в безопасност. Вътрешният министър Томас де Мезиер ще прекъсне почивката си в чужбина и се връща в Германия, съобщи агенция "Ройтерс". Германското правителство е свикало извънредна среща в канцлерството в Берлин, съобщава агенция ДПА.

В социалните мрежи има непотвърдена информация за престрелки на други места в града.

Властите призоваха гражданите да избягват да излизат на обществени места. Централната жп-гара в града е евакуирана, съобщи агенция "Ройтерс". Телевизия NTV съобщава, че всички влакове в района са спрени на различни гари, за да не влизат в евакуираната Централна гара. На практика жп трафикът е спрян в централната част.

В болниците е обявена повишена готовност и медицинският персонал, който не е на работа, е предупреден да се яви при следващо повикване. Това е процедура, която се задейства в ситуации, в които се очакват множество жертви и пострадали.

Полицията призовава населението да не публикува в социалните мрежи снимки и видео на органите на реда, за да не издават къде се намират, кои са и колко са.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини