Спад в младежката безработица

Младежката безработица е спаднала с три пункта за една година и е около 13%, съобщи министърът на труда Зорница Русинова на трудова борса за младежи в столицата.

Така младежката безработица продължава да е значително над средната за страната, която пък падна до 8.4% за юни според данните на Агенцията по заетостта.

На софийската борса 20 работодатели са предложили 250 свободни места, но от министерството не съобщават броя на безработните младежи, които са проявили интерес. Столичните фирми търсят оператори на производствена линия, касиери, продавачи, охранители, шивачи, кредитни консултанти, електромонтьори, ресторантьорски работници, мотокаристи, пише в. "Сега".

Безработицата в София е най-ниската в страната. Според данните на Агенцията по заетостта в столицата са регистрирани едва 1800 млади безработни до 29 години. В Пловдивско например са над 3000 регистрираните младежи в бюрата по труда, а в цялата страна те са близо 33 хил. Повече от половината от тях - почти 20 хил. - са млади хора без специалност и професия. От тях пък близо 8500 са млади безработни до 24 г.

20 хил. младежи ще могат да работят и стажуват по мерки, финансирани от оперативната програма и националния бюджет през тази година. До края на годината по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат отворени схеми за около 650 млн. лв. за работодателите, съобщиха от МТСП.

С тези пари фирмите ще могат да подобрят условията на труд, за насърчаване на трудовата мобилност и за заетост. Според индикативния план на оперативната програма за тази година например през септември трябва да стартира схема "Готови за работа". По нея министерството се кани да даде 10 млн. лв. за "идентифициране, информиране и мотивиране за активно поведение на пазара на труда на икономически неактивни младежи до 29 г.", за провеждане на ателиета за търсене на работа и организиране на трудови борси.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини