Свещеник направи фолк концерт, за да спаси църквата си

Изображение 1 от 5

    Знаете поговорката "Помогни си сам, за да ти помогне Господ". Именно това прави свещеникът на църквата в град Търговище, който предприема един нестандартен начин за спасяването й - чрез благотворителен концерт. Изпълнителите обаче се оказват основно от поп-фолка, понеже всички други отказали.

    На 21 юни фолкпевците Десислава, Галин, Орхан Мурад, Славка Калчева, Милко Калайджиев, и още куп звезди идват на стадион "Димитър Бурков" в Търговище, за да пеят благотворително за църквата "Свето Успение Богородично".

    Концертът обаче не бил посрещнат радушно от всички местни и някои институции, разказва отец Бисер Христов. За това и стадионът не успял да се напълни.

    „Ако си дал”

    „Всички тези изпълнители дариха своя труд безвъзмездно, трябва да знаем, че техните хонорари не са малки, поеха транспорта си, някои дойдоха чак от Истанбул -  Екстра Нина например, Галин – също, това момче е много добра душа. Колата му се развали в последния момент на тръгване към Търговище и той на свои разноски нае автомобил, за да не изтърве нашето събитие.”, разказва духовникът.

    Въпреки обществените нагласи, на концерта се изпълнявали само народни песни и балади. Това било изискването на протойерей Христов. Той предупредил всички изпълнители на известната музикална компания, че облеклото, визията и песните трябва да бъдат съобразени със събитието, на което са поканени – а именно благотворителен концерт, в името на храм „Успение Богородично”. Стадионът обаче и така не се напълнил заради предразсъдъците, че църквата и фолк музиката не трябва да имат нищо общо.

    „В един момент аз се притесних, че изпълнителите, свикнали на по-широка аудитория, ще се откажат, но нито един от тях не показа съмнение даже. Всеки един каза по нещо, топли думи, и то от сърце, за да подкрепи нашата кауза. Орхан Мурад откри нашия концерт с песента на Емил Димитров – „Ако си дал”, разказва свещеникът.

    Битката за оцеляването на храма

    Храмът "Свето Успение Богородично" в град Търговище е с история на повече от 3 века. Това е една от най-старите църкви в региона, която обаче времето не щади. Преди около две години отец Бисер Христов, който служи в храма повече от 17 години, решава заедно с църковното настоятелство да направят каквото могат, за да я запазят здрава.

    С помощта на местните хора събрали около 80 000 лв. за основен ремонт. Останали стенописите, дело на големия майстор-художник Николай Ростовцев. Тяхното реставриране обаче струва почти още толкова. Процесът е бавен и труден, а цената на квадратен метър реставрация на художественото произведение струва около 150лв.

    Затова, мислейки как да предизвика по-широк обществен интерес, на отец Бисер Христов му хрумва да направи благотворителен концерт.

    Първоначално свещеникът се свързал с популярни имена от естрадата и рок сцената. Само че те всички се оказали заети. Изпаднал в безизходица отчето се обърнал към така наречения лек жанр в българската музика, а именно – поп-фолкът. От там пък се отзовали на мига и изпратили на стадион „Димитър Бурков ” плеяда от звезди.

    Един духовник с кауза

    Храмът в Търговище не е единствената кауза на свещеника. Срещу църквата в малкия град вече има и неделно училище, където децата идват и прекарват времето си през уикенда. А най-голямата гордост на Христов е друга, новопостроена църква в село Ловец близо до областния град, изцяло изографисана с ликовете на български народни светители.

    „Въпреки че нашият регион е беден, трудно е икономически, но някак си успяхме да направим и нов храм в едно от селата, това е храмът в село Ловец. Особеното в него е, че е изграден изцяло от дарения. Хората като видят, че се случва нещо добро, откликват. Българинът не е стиснат човек, когато види, че има смисъл дава, не му се свиди.”, смята отецът.

    Бисер Христов оправдава своята идея за концерт като дава за пример светите Петър и Павел: „Те са придобили тази чест не защото са стояли в Йерусалим, на едно място, а защото са били дейни, търсещи, нестандартни за своето време. Целият им живот е минал в пътуване, срещи с хората от град на град, стадион на стадион да го кажем и смятам, че ролята на църквата в днешно време трябва да бъде по-отворена към обществото. Ние не трябва да стоим в своите храмове и да чакаме някой да дойде отвън и да го убеждаваме в нещо.”

    Отецът признава, че конкуренцията за вниманието на младите хора е жестока в днешния технологичен век и това изисква по-нестандартен подход. „Всъщност, този концерт не постигна особени финансови резултати, но аз смятам, че постигна други.”, завършва своя разказ отец Бисер Христов.

    Източник: http://btvnovinite.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ha
      Halil
      1 -6
      13:13, 10 юли 2016
      Комшу, някой да знае къде е Динко от Ямбол? Виж коментара
      • Се
        СЕЛЕНЖЕР
        5 0
        16:44, 10 юли 2016
        Някой динковец да не ти завре главата в задника ти да го потърсиш там...
    • 2
      Бо
      боян
      1 0
      07:25, 11 юли 2016
      това е като извадено от филма ''Боговете сигурно са полудели''
      свещеника да се измие със светена вода след концерта хаха
    Последни новини