Волфганг Шойбле призова за бързи действия заради Брекзит

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова за бързи действия, за да не се допусне ескалация след Брекзита.

Резултатите от британския референдум за излизане от ЕС не означават, че автоматично ще последва ефектът на доминото, но Брюксел трябва да действа бързо, за да не се задълбочи кризата на доверието.

Това заявява германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю за в. "Аугсбургер алгемайне", цитиран от ТАСС и БТА.

"Британците ще ни липсват, но и без Обединеното кралство ЕС ще продължи да съществува, защото въпреки всичките основателни критики ЕС остава правилният отговор на глобализацията.

Поединично европейските страни са прекалено малки, за да решават международните въпроси, това се отнася и за Германия", каза министърът пред германския всекидневник.

"Не бива обаче да действаме прибързано, за да не допуснем Брекзитът да прерасне в пожар", допълни Шойбле.

Тереза Мей: Ще има контрол над свободното движение на хора

Тереза Мей, една от двете кандидатки за мястото на Дейвид Камерън като премиер на Великобритания, заяви вчера, че напускането на ЕС ще означава контролиране на свободното движение на хора, идващи в Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

"Ако аз съм премиер, ние ще излезем от ЕС и част от това ще бъде контрол на свободното движение", заяви тя пред в. "Дейли телеграф".

Андреа Ледсъм, другата кандидатка за премиерския пост, заяви, че гражданите на ЕС, идващи във Великобритания след Брекзит ще трябва да получават разрешителни за работа, ако искат да останат, предаде Ройтерс.

"Щом напуснем ЕС, ще си върнем контрола над имиграцията. Хората, идващи на почивка или пътуващи по бизнес или научен обмен, ще могат да го правят, но правото на постоянно пребиваване и правото да работят тук ще зависи от разрешителни за работа", каза тя пред в. "Таймс". 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини