Задържаха 200 кг хероин за 18 млн. лв. на границата

200 килограма хероин на стойност около 18 милиона лева бе задържан на ГКПП "Лесово", съобщи БНР.

Дрогата е била в товарен автомобил с иранска регистрация, влязъл у нас около 17:30 часа вчера. По документи камионът е пренасял 22 тона доматена паста за Холандия.

При проверка с рентген е установено, че товарът е с различна плътност.

Румяна Арнаудова, говорител на Върховна касационна прокуратура: Установени са 400 кутии, които са с различна плътност от тази на кутиите, които в действителност при проверката се установява, че съдържат доматено пюре. Всяка една от тези кутии трябва да се отвори, това е все пак консерва, да се установи какво е съдържанието.

Откритото наркотично вещество е хероин с над 58 % концентрация на активно действащо наркотично вещество. Досега са отворени само една малка част от кутиите, пред журналисти беше показано как се процедира, за да са годни доказателствата в съда.

Румяна Арнаудова: Технологията на наказателното производство изисква и това вече е в ход е да се вземат представителни проби от всяко едно пакетче, което ще бъде открито, да се изготви и съответно физико-химичната експертиза, която е назначена от прокуратурата, за да се установи във всяко едно пакетче каква е конкретната концентрация на активно действащо вещество.

С разпореждане на Окръжна прокуратура - Ямбол иранският шофьор е задържан за 72 часа, повдигнато му е обвинение за контрабанда на наркотично вещество в особено големи размери. В Криминалистичната лаборатория в Ямбол продължава проверката на по-леките консервни кутии. Очакванията са едва утре да стане ясно точно какво е количеството на заловения хероин. Общият брой на кутиите е 44 000.

Задържаният шофьор може да получи между 15 и 20 г. затвор и глоба от 200 до 300 хиляди лева. Камионът ще бъде отнет в полза на държавата, а хероинът унищожен.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини