Правителството обеща за 2018-а: Електронни обществени поръчки и подписки за референдум

Подписите за свикване на национален и местен референдум да могат да се събират по електронен път до юни 2018 г. Това е една от целите, които си поставя правителството в приетия днес трети план за действие на България за участие в Глобалната инициатива "Партньорство за открито управление" (ПОУ). В Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт трябва да бъде намалена бюрокрацията и количеството лични данни, които се събират за свикване на допитване до народа

За същия срок е планирано и пускането в действие на централна електронна система за провеждане на електронни обществени поръчки. Системата трябва да има всички модули за електронизиране на процеса от подаване да офертата до електронното й оценяване. Пак до юни 2018 г. трябва да е въведена предварителна проверка на участниците в обществени поръчки над определена сума, с която да се разкрива реалният краен собственик на фирмата кандидат.

За след две години е планирано и създаването на система, с която лекарите ще издават електронни рецепти и направления, което ще спестява време на пациенти и лекари и ще дава възможност за анализ.

Поема се ангажимента и за публикуване на много правителствени и общински данни в отворен формат.

"Предизвикателствата, към които са адресирани новите цели по инициативата, са засилване на обществения морал, подобряване на обществените услуги и по-ефективно управление на публичните средства", пише в съобщението на правителството.

България е член на глобалната инициатива "Партньорство за открито управление" от април 2011 г. Инициативата бе започната от президентите на Бразилия Дилма Русеф и на САЩ Барак Обама, а нашето включване бе договорено няколко месеца преди това от Борисов в Бразилия.

Механизмът на ПОУ, в който вече участват към 70 страни, е прост: Всяка страна дава план с обещания за реформи свързани с откритото управление, след което ги отчита.

Първият план на първия кабинет "Борисов" съдържаше 25 мерки. От тях бяха изпълнени 8, според независима оценка. В значителна степен - 6, в ограничена - 5, по 3 работата въобще не беше започнала, а за други 3 не беше ясно какво означават.

Вторият план по ПОУ бе приет точно два дни преди правителството на Пламен Орешарски да подаде оставката си и "обещанията" му бяха ревизирани от втория кабинет на ГЕРБ.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини