6 дела срещу крадци на ток са образувани от началото на годината

От януари до юли 2016 г. Районна прокуратура-Първомай е образувала общо шест досъдебни и бързи производства за кражба на електричество.  По закон наказанието за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа е лишаване от свобода до пет години и глоба до 15 000 лева.

Преди ден Районна прокуратура-Първомай внесе в съда поредния обвинителен акт срещу П.Н., на 51 г. от Езерово, който веднъж вече е бил осъждан за неправомерно присъединяване към електрическата мрежа.

П.Н. е предаден на съд за това, че на 4 юни 2016 г. в с. Езерoво, възстановил сам захранването на къщата си с електричество, което било прекъснато месец по-рано заради натрупани и неплатени задължения за изразходван ток. Обвиняемият отворил външната и вътрешната врата на ел. таблото, при което нарушил целостта на поставените пломби и чрез свързване на кабели възстановил захранването, което не се измервало от електромера. На 7 юни 2016 г. била извършена проверка от служители на „ЕВН България Електроразпределение", които констатирали неправомерното свързване и сигнализирали в полицията.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият се е признал за виновен. П.Н. е извършил деянието повторно, след като на 26 май 2016 г. е бил осъден за същото престъпление на една година „пробация", глоба от 100 лева и на 150 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

По смисъла на Наказателния кодекс това е престъпление по чл. 234в ал. 2 във връзка с ал. 1.

parvomai,net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини