Главен комисар Николай Николов: Разузнаваме с дронове за горски пожари

С главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", разговаря Димитър Мартинов.

- Комисар Николов, кое е най-важното в новоприетия Закон за бедствията?

- Tой преформулира основната ни задача - вече няма да реагираме само на бедствия, а ще се стремим към превенция - подготовка на населението, обучение на децата и други мерки, така че да сме по-добре подготвени като държава. До началото на 2018 г. във всички общини ще бъдат създадени доброволни отряди. Сега има в 176 общини с 2600 членове. Целта е да станат 5800.

Следващият момент е да се намали рискът от бедствия. Всичко това ще залегне в нова стратегия до 6 месеца. Чрез Еврокомисията поканихме експерти, които да се заемат с проверка на организацията ни. 90% от препоръките, които дадоха, вече са в Закона за бедствията.

- Как ви помагат доброволческите отряди?

- Миналата година са реагирали на 339 сигнала. По време на жътвата те са нашите очи и уши. Работят активно с пожарникарите - наблюдават и при неспазване на правилата докладват, за да се предприемат например мерки при използване на неизправна техника. Започна и оборудването им. Голяма част от по-старите пожарни, които вече не се ползват, но са изправни, се предават на общините, за да могат доброволците да са по-ефективни.

Доброволците сигнализират, а и реагират максимално бързо в отдалечените места, докато дойдат професионалните пожарникари.

- Преди не ви достигаше специално облекло, сега има ли достатъчно униформи?

- Имаме проблем с униформите, не сме имали нови от 2 г. Вярвам обаче, че до края на годината въпросът ще е решен.

За радост не стоят така нещата с личните предпазни средства - ръкавици, пожарозащитно облекло, ботуши. Държавата инвестира много пари в доставка на нова модерна пожарна и специализирана техника, както и в лични предпазни средства. Над 5000 комплекта доставихме само за гасене на горски пожари.

- Стига ли ви техниката?

- Това, с което разполагаме, е изключително модерно. Няма обаче смисъл една структура да поддържа всичко. Ако говорим за гасене на пожари - да, имаме, но когато говорим за реагиране при бедствия и отстраняването на последиците от тях - нямаме. Тук се включват специални кранове, булдозери и друга тежка техника, която няма смисъл да е собственост на МВР. Затова сме се договорили със собствениците на такава техника, ако се наложи да я използваме, да ни я предоставят.

- Как се подготвяте за сезона на горските пожари?

- Към момента обстановката е спокойна. Дори имаме с 22 горски пожара по-малко спрямо същия период на м.г. Като цяло общият брой на пожарите е с почти 3000 по-малко от м.г.

Гасенето на горските пожари е тежка задача по няколко причини. Те стават по високопланински местности,

пресеченият терен ни затруднява, както и огромният ресурс, който се хвърля при гасенето. Освен техника, е необходимо и усилието на много хора, защото даже и да разполагаш с техника, ако накрая не мине пожарникарят или горският работник с палката, няма как да се получи.

Срещу горските пожари активно работим с Агенцията по горите и областните управители. Те вече обявиха сезона за пожароопасен, а мерките се повишиха.

- Коя най-често е причината за горските пожари?

- Преди всичко човешката дейност. В това число и неизправна техника, която влиза в нивите и горите. Само 1% от пожарите са от природни явления като мълнии или от забравени стъкла, от които става ефектът на лещата.

- Научи ли се българинът да си гаси цигарите?

- Едно от първите ни приканвания към хората е да не си изхвърлят фасовете навън. Това важи особено за шофьорите. Мен обаче повече ме притесняват пожарите, предизвикани от изгарянето на растителни отпадъци. По селата се събират боклуци и след това се горят. Почва жътвата, а продължаваме с лошата практика да опалваме стърнищата. Това е най-големият риск за горите.

- Къде най-често стават горски пожари?

- Традиционно в Хасково, Кърджали, Пловдив, Софийска област и Благоевград. Там са най-големите горски пожари и са най-много на брой. Сакар е доста суха планина и предизвиква сериозни проблеми. Странджа също. Там обаче са и най-добре подготвените и обучени за действия при такива ситуации наши служители.

- Какви специализирани модули (отряди със специфични функции) имате?

- Имаме два модула от общо 100 души за гасене на горски пожари. Те са комплектувани 100% и са готови да помагат тук и в чужбина във всеки момент.

Имаме и отряд за търсене и спасяване. Той е специализиран за тежки бедствия като земетресение и химически аварии. Закупихме и много мощни помпи за реакция при тежки наводнения. Помагаме си много и със съседните държави, във всеки един момент можем да пратим хора там, както и да получим помощ от тях.

- Колко време трябва за реакция на горски пожар?

- Този, който е най-близко, първо проверява дали наистина става дума за пожар. Ако е така, нашите момчета са готови да тръгнат до 1 минута. В София специално средното време за пристигане при пожар е три минути и половина.

При горските пожари обаче специфичното е, че оставяш колата и ходиш три часа нагоре пеша

Затова се разчита на летателна техника. Примерно да използваш дрон, за да видиш къде е огнището и да подходиш по най-правилния начин, а ако имаш хеликоптер за гасене, да го пуснеш веднага, за да ликвидираш рано пожара.

- Кое е специфичното при гасенето на горски пожар?

- Гасенето им става с хеликоптери. В момента получаваме подкрепа от 2 хеликоптера на ВВС, оборудвани за горски пожари, с подготвени и лицензирани екипажи. Те са в непрекъсната готовност. Нашите момчета също минаха курс тази година съвместно с летците от авиобаза “Крумово”.

Добри са контактите ни с Авиоотряд 28. Има заповед на премиера, която дава възможност пилотите и въздухоплавателните им средства също да бъдат на наше разположение.

Има и 3 фирми с лиценз за гасене на горски пожари. В тях са едни от най-добрите летци. За да получат лиценз, пилотите и самите превозни средства преминават през много тежка процедура. Гасенето с хеликоптер е изключително тежка задача - например рязкото отпускане на вода води до бърза промяна в теглото на машината.

- Освен хеликоптери смятате ли да използвате дронове?

- Още преди 3 г. започнахме разговор по използването им. Имаме споразумения с такива фирми, които могат да ни предоставят дронове за разузнаване, и възнамеряваме да ги използваме. Наскоро спечелихме 3 проекта, по които ще закупим подобна техника за наблюдение.

Дроновете имат много предимства, огромното е, че можем да хванем в началото пожар. Догодина ще закупим безпилотни самолети и ще можем да разузнаваме и сигналът за пожар да идва навреме.

Когато говорим за горски пожари, трябва да отчета и изключително активната работа на Изпълнителната агенция по горите с ранното предупреждение за горски пожари. Те имат програма за изграждането на наблюдателните кули и камерите за ранно предупреждение. Тези кули заедно с нашата техника, която доставихме за мониторинг на горски пожари, вършат чудесна работа. Важното е да хванем огъня в началото. Всеки пожар, хванат навреме, не е толкова страшен.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини