МВР: 424 са организираните престъпни групи в България

МВР е установило 424 организирани престъпни групи на територията на страната, съобщи снощи в обзор агенция "Фокус".

Информацията обяви Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи след заседание на Комисията на НС по вътрешна сигурност и обществен ред.

Там политическото и професионалното ръководство на МВР са били изслушани във връзка със случая в курортен комплекс „Слънчев бряг” на 8 юни и с мерките за борба с организираната престъпност.

Почти всяко правителство през последните 20-ина години от време на време обявява бройка организирани престъпни групи (ОПГ според полицейския жаргон).Най-често това става във връзка с мафиотски инцидент, остро подразнил обществеността, показа документална проверка на dnes.dir.bg.

Диапазонът на огласяваните числа е много широк, но по правило се сочат стотици ОПГ, от 200-300 докъм 800.

Изненадващо в обявеното вчера число, че то е много по-голямо от обявеното преди половин година и при същото правителство. За 250 престъпни групи съобщиха от МВР в средата на декември, а сега те се оказват цели 424.

ОПГ бяха броени и от кабинета "Борисов 1", когато по-често се съобщаваха обобщени числа за разбити банди.

Освен допълнително изпратените 183 полицаи, всяка една от главните дирекции на МВР в страната е командировала свои служители на по-високо ниво в Бургас, съобщава "Фокус".

Вътрешният министър потвърди, че Живко Даскалов остава началник на Районно управление – Несебър. По думите на Бъчварова Областната дирекция на МВР в Бургас има най-високата оценка за 2015 г. и за първото тримесечие тази година.

Обаче председателят на парламентарната вътрешна комисия Цветан Цветанов е посочил, че ако е бил вътрешен министър е щял да избере предходния директор на дирекцията Милен Димитров.

Според Цветанов може да се направи изводът, че над Димитър Желязков – Очите, няма нито политически, нито прокурорски, нито полицейски чадър. Ексминистърът е казал още, че се наблюдава децентрализиране на организираните престъпни групи.

Източник: dnes.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини