Претоварени ТИР-ове рушат пътищата ни

11 млн. тона зърно се очаква да бъдат превозени от следващата седмица, когато започва жътвата на ечемика, до октомври, когато се прибира царевицата. Това става само с камиони. Между 6-7 млн. тона ще е износът и в най-напрегнатите дни към пристанищата ще се проточат колони от тирове.

Това каза за "24 часа" агромениджърът Чавдар Трифонов.

"Обикновено между 70 и 90% от тировете са натоварени с над 40 тона зърно", казва Трифонов. И дава пример - пътят към пристанището във Варна бил на коловози. "Стават катастрофи, има загинали хора, развалят се пътищата. Дори да са с полимерномодифициран битум, и те имат праг на издръжливост", казва бизнесменът.

При претоварване дори излизало по-евтино да возиш зърно с камион, отколкото с влак. Цялата ситуация, освен че троши пътищата, изкривява и конкуренцията.

Ако някой има сигнали за претоварване, то нека да сигнализира, реагира на думите на Трифонов Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Той заяви, че фирмите, които возят стоки в чужбина, едва ли ще се подлъжат да товарят над допустимото, защото минават много граници и камионите се теглят на много кантари. А таксите са високи, тъй като се плаща за рушенето на пътя.

У нас това се очаква да стане с въвеждането на тол системата, при която ще се мери и натоварване на ос.

В момента в България натоварването или претоварването на камионите се контролира от мобилните лаборатории на автомобилната администрация. Те можели да спрат тир на пътя и да го претеглят с мобилните кантари, но условието било да е равно. От началото на годината са проверени 14 340 български камиона и 8902 с чуждестранна регистрация, декларираха от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". 17 превозвачи били глобени с общо 25 000 лв.

И мобилните групи на пътната агенция извършвали непрекъснат контрол по пътищата на тежкотоварни автомобили (над 12 тона) и на тежки и извънгабаритни такива, декларираха и оттам. Глобите, които налага пътната агенция за претоварване, са от 1000 до 5000 лева при първо нарушение и от 2000 до 7000 лева за повторно. За 2016 г. до момента са съставени 183 акта, издадени са 175 наказателни постановления за над 270 000 лева. За движение без разрешение са събрани още 70 хил. лв. от допълнителни такси, след което на камионите се издават определени маршрути от АПИ.

Чавдар Трифонов предлага контролните органи да ползват кантарите за тирове на пристанищата или теглилките, които са минали проверките на метрологичния надзор. Въпреки съмненията, че тирове карат претоварени у нас, много скоро ще могат да го правят и при жегите. До дни ще падне забраната тировете да спират при 35 градуса в три последователни дни. Нищо, че асфалтът се нагрява до 70 и до 80 градуса.

Мотивът за това е, че от 2000 г. насам новите участъци от магистралите, както и ремонтираните първокласни пътища са с полимермодифициран битум, който не поддавал на тежест при жеги.

Забраната за тирове при горещините преди е въведена заради транзитния трафик, който нахлува през 3 направления - Калотина-Кулата, Калотина-Капитан Андреево и Русе-Велико Търново-Прохода на републиката. По две от направленията обаче - към Кулата и към Свиленград, магистралите вече са с модерния битум. На "Тракия" остават два участъка със стар асфалт - Вакарел-Ихтиман-Траянови врата и в района на Пловдив. Сега 70% от магистралите и пътищата, по които, минава, са с устойчивия битум, казва Георги Златев, шеф на дирекция "Пътно поддържане" в АПИ.

250 км са участъците от първокласните пътища, които са ремонтирани са с полимерномодифициран битум. Остава направлението Русе-Велико Търново, което е със стара настилка, но там се изгражда изцяло ново трасе, допълва Златев.

Другият мотив да отпадне забраната за движение в жегите е, че тя важи до 21 ч и преди да е изстинал асфалтът, се образуват колони и те нанасят по-голяма вреда, казва Златев.

И третият мотив е липсата на места за паркиране на камионите.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини