Атентатът в Истанбул – дело на прокюрдска групировка

В Истанбул продължава разследването на атентата, извършен във вторник в квартал Везнеджилер, при който загинаха 12 души, а 35 души бяха ранени. В разследването участват седем прокурори.

Съобщено бе, че нападението е било извършено с кола, натоварена с експлозиви, с двойно детонаторно устройство, от разстояние, а мишена е бил полицейски бус.

Колата е била наета и е била оставена пред хотел, който от три години бил затворен. Отхвърлена бе версията за жива бомба камикадзе, предаде БНР.

Анализирайки начина на извършването, специалисти по терора посочват, че е прийом, който се използва от съпътстващата ПКК групировка "Ястреби на Кюрдистан", която извършва терористични удари в големите градове.

Този прийом преди бил характерен за Ал Кайда, чието продължение е Деаш, посочва анализаторът Селви.

Той прави извода, че ПКК и Деаш си сътрудничат в организирането на терористични нападения, а полето на обмена на опит е днешна Сирия.

Турски медии посочват, че близо до мястото на взрива от доста време се намирала паркирана кола с български номер. Според медиите случаят се разследвал от българските служби, които установили собственика на колата, но от турска страна няма официално изявление по този случай.

Арестувани са четирима души, които се разпитват в полицията. Не се съобщава дали има чужденци. Анализират се кадрите от уличните камери, както и хиляди разговори по мобилните телефони. Твърди се, че наскоро в полицията е бил получен сигнал за готвено нападение, но без да се съобщи къде.

Истанбул лекува раните от атентата, стотици хора се стичат да даряват кръв. Сгради и улици са украсени с турски знамена, социалните медии се задръстиха от съболезнователни послания, с проклятия срещу терора.

Снощи улиците бяха доста безлюдни. Дори анализатори-критици на президента Реджеп Ердоган, между които е писателката Оя Байдар, призоваваха кюрдите от ПКК: "Стига! С проливане на кръв не се печели нито свобода, нито демокрация".

От полицията съобщиха, че са били затегнати мерките за сигурност, както и че продължава издирването на извършителите.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини