Издръжката на студент става 960 лв.

Висшите училища в страната ще получават по 960 лв. за издръжката на студент от догодина. Това е заложено в проектобюджета за висшето образование на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2009 г., съобщи зам.-министър Ваня Добрева.
"Ще искаме 400 млн. лв. за покриване на разходите на висшите учебни заведения в страната. Така ще достигнем ръст от 0,9% от брутния вътрешен продукт, заделян за висше образование, което е много добър показател за Европейския съюз. Издръжката за студент, която всеки ВУЗ получава, ще се увеличи от 890 лв. на 960 лв.", обясни зам.-министърът.
Бюджетът за висше образование за тази година е 318 млн. лв. 270 000 бъдещи висшисти се обучават в 51 учебни заведения в страната. Средствата за висшите училища се заделят в пет направления - за издръжка на студентите, разходи за научни изследвания, социално-битови разходи - стипендии, общежития, храна в студентските столове, издаване на учебни помагала и капиталови разходи на ВУЗ.
Логично е с увеличения бюджет да се покачат заплатите на работещите във висшите училища, стипендиите на студентите и заплатите на асистентите.
"Оттук пращаме топката към ректорите, защото те са работодатели и те решават с колко да увеличат заплащането. Аз също защитавам тезата за по-висока издръжка на студент, за да може да се увеличат заплатите на работещите във ВУЗ", допълни Ваня Добрева.
Има данни, че най-високите възнаграждения са в УНСС и в частните висши училища. "От догодина искаме и увеличение на заплатата на асистентите във вузовете. Сега тя е 450 лв., но трябва да стане поне 600 лв. Имаме вече над сто души, които са напуснали", уточни Лили Вълчева, шеф на Синдиката на висшето образование и науката към КНСБ.
В скоро време ведомството на Вълчев трябва да излезе с пакет от поправки на законите, които да защитят имотите на университетите от реституция. Над 20 дела се водят от общини и частни лица, които искат да откъснат парчета от териториите на ВУЗ-овете в страната.
Източник: monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини