Българите произхождали от...Иран

Древните българи не са били с набити, с криви крака и дръпнати очи, разкри проф. Георги Бакалов.

Те са имали европеидни черти, а произходът им е от Източен Иран, а не както се е твърдяло до сега - от сибиро-алтайския регион, каза още професорът, цитиран от БГНЕС.

Според него иранската теза за произхода на българите е по-достоверна и трябва да се извършат множество проучвания, които ще докажат именно тази теза. Такава експедиция е направена в периода август-септември под егидата на БАН и СУ "Свети Климент Охридски" и е обхванала територии на Таджикистан, Афганистан, Узбекистан. Участниците в експедицията и членове на фондация "Тангра ТанНакРа" са работили заедно с представители на академичната общност в съответните страни.

Ръководител е бил културологът доц. д-р Александър Илиев. Той разказа, че са били открити голямо количество думи с древноперсийско потекло, еднакви с неславянските думи в нашия език. Били са заснети експонати, разкриващи подобието в строителните и декоративните традиции на българите и изследваните етноси. Анализирани са сходства в множество музикални примери, открити са и са записани множество, топоними, хидроними, изработени са множество карти. Учените са открили и множество сходства с българската религиозна практика преди Покръстването.

Участниците в експедицията ще анализират намереното и ще филмират пътешествието си, каза още Илиев.

Експедицията, която е под егидата на СУ "Св. Климент Охридски" и БАН, трябва да постави началото на по-мащабни изследвания, които включват и по-задълбочена работа на терен. Очаква се да бъде направена нова експедиция в началото на 2009 година, допълва БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини