Skype следи китайските потребители

Група канадски изследователи намери доказателства, че компанията Tom-Skype, съвместно предприятие на Skype и Tom Online, което управлява популярната VoIP услуга Skype в Китай, разглежда и изпраща на публични сървъри текстовите чатове на потребителите, пише PCworld.bg.

Всъщност, компанията отдава предпочитание на текстовите съобщения с политическо съдържание.

Този отчет е публикуван на 1 октомври от организациите Information Warfare Monitor и OpenNet Initiative-Asia.
Негов автор е Нарт Вилньов, изследовател от университета в Торонто, специалист по Интернет цензурата.

В доклада се казва, че специална програма позволява да се четат милиони записи с лична информация на китайските Skype потребители, и то не само текстовите съобщения, но и гласовата връзка.
Тези данни се съхраняват на осем сървъра, управлявания от Skype.

Както заяви пред The Wall Street Journal Дженифър Кокин, пресаташе на Skype, публикуваният отчет ще помогне да се отстрани този проблем със защитата на информацията.

„Информацията, че китайското правителство следи както съобщенията в страната, така и извън нейните граници, не би трябвало да учудва никого.
Но ние сме обезпокоени от гледна точка на безопасността.
За щастие, Tom-Skype вече е отстранила този проблем", - казва тя.

В отделно изявление представители на Tom Group казват, че те „като китайска компания са принудени да следват правилата и нормите на страната, в която правят бизнес".

Трябва да отбележим, че преди потребителите на Skype в Китай смятаха, че тази услуга използва специална технология за кодиране, която защитава личните данни от правителствения контрол.
По тази причина, Skype дълго време беше популярен сред политическите дисиденти на тази страна.

Това обаче явно не е така. Сред персоналната информация, съхранявана на въпросните сървъри са номера на мобилни телефони, текстове от SMS съобщения и други потребителски данни.
Там са и съобщенията на потребителите от други страни, с които са общували китайците.

Голяма част от съобщенията съдържа ключови думи, свързани с политически теми, например независимостта на Тайван, опозицията на комунистическата партия в Китай и т.н.
Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини