Обявиха алтернативните нобелови награди

Фондация "Райт Лайвлихуд" (RightLivelihood.com) обяви имената на лауреатите на годишните призове, известни като алтернативни нобелови награди, предадоха информационните агенции.

Една от удостоените с наградата за 2008 г. е американската журналистка Ейми Гудман, основателка и водеща на радио- и телевизионното предаване "Демокрация сега!".

Тя е наградена за "истински независима политическа журналистика, чрез която до милиони хора достигат често избягвани от водещите медии алтернативни гласове", отбелязват организаторите.

Сред лауреатите е също родената в Швейцария и живееща в Германия гинеколожка с италиански паспорт Моника Хаузер.

Наградата е признание за работата й в помощ на жени, станали жертви на сексуално насилие в зони на конфликти по света.

Според организаторите чрез основаната от нея организация "Медика мондиале" Хаузер е помогнала на над 70 хил. преживели сексуално насилие жени и момичета в райони на военни действия или след войни.

Сомалийската парламентаристка Аша Хаги е удостоена с наградата за усилията за подпомагане на мира в родината си. Хаги е председател също на организацията "Спасете сомалийските жени и деца", която помага на жените да добият право на глас в политическите процеси.

Другите двама носители на приза са индийското семейство Кришнамал и Санкаралингам Джаганатан, наградени за усилията им вполза на социалната справедливост.

Със своята организация "Ленд фор тилърс фрийдъм" семейство Джаганатан съдействат на бедни и безимотни хора да получат земя.

Тазгодишната награда е на обща стойност от 2 млн. шведски крони (300 хил. долара), които ще бъдат разделени на четири равни части между лауреатите.

Алтернативните нобелови награди са учредени през 1980 г. от шведско-германския филантроп Якоб фон Юкскюл "в чест и в подкрепа на онези, които предлагат практически решения на най-големите предизвикателства на съвременността".

За приза за тази година бяха предложени 91 кандидатури от 44 страни.Наградите ще бъдат връчени на специална церемония в шведския парламент на 8 декември, два дни преди да бъдат връчени Нобеловите награди.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини