Уолстрийт се срина, Конгресът отхвърли спасителния план

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ отхвърли предложения от правителството план за 700 млрд. долара за стабилизиране на финансовия сектор.

Законопроектът беше отхвърлен с 228 гласа срещу 205. Над две трети от републиканците и 40% от демократите гласуваха против плана, въпреки че президентът Буш и вицепрезидентът Ричард Чейни през целия ден лично увещаваха конгресмените да го подкрепят, посочва ДПА.

Сенатът ще гласува законопроекта по-късно тази седмица.

Уолстрийт се срина след отхвърлянето на плана на Белия дом, съобщиха световните агенции.

Промишленият индекс Дау Джоунс спадна с 6,71% (700 пункта), а индексът на високотехнологичните дружества Насдак - с 9,14%.

Световни агенции определиха случващото се като исторически срив.

След отхвърлянето на плана настъпва пълна неяснота как ще се възстанови финансовият сектор, разтърсен от ипотечната криза. В момента почти не се отпускат кредити, тъй като банките се въздържат да дават пари назаем, включително на други банки, посочва АП.

След срива на Уолстрийт борсата в Торонто затвори със спад от 840 пункта или 7% на основния индекс SP/TSX.

Индексът Никей на борсата в Токио спадна с 1,5% тази сутрин. Най-засегнати бяха акциите на банките и на големите износители, посочва АФП.

Рязко потънаха и индексите на борсите в Латинска Америка. Акциите поевтиняха с 9,36% на борсата в Сан Паулу - главният финансов пазар в Латинска Америка.

Петролът поевтиня с повече от 10 долара в Ню Йорк. Цената на барел суров петрол за доставка през ноември спадна с 10,52 долара до 93,67 долара. Цените на петрола остават под натиск заради опасения от икономически срив, заяви икономически експерт пред АФП. Инвеститорите се страхуват, че финансовата криза ще забави реалната икономика и това намалява търсенето на петрол, добави експертът.

Перспективите за световното потребление на петрол се влошиха по-рано през деня, когато стана ясно, че американската финансова криза се пренася в сърцето на Европа, отбелязва АФП.

Президентът Джордж Буш обеща, че ще атакува фронтално финансовата криза в САЩ,

след като Камарата на представителите отхвърли плана на правителството. Той каза, че е силно разочарован от отхвърлянето на плана.

"Разочарован съм от гласуването в американския Конгрес за спасителния план. Предложихме внушителен план, защото сме изправени пред внушителен проблем. Нашата стратегия е да продължим да атакуваме фронтално тази икономическа ситуация.

Ще разработим стратегия, която ще ни позволи да вървим напред", каза Буш, цитиран от Ройтерс.

Министерството на финансите е решено да използва всички средства, с които разполага, за да защити американската икономика, заяви говорителката Мишел Дейвис.

"Американската финансова система се нуждае спешно от спасителен план. Правителството ще работи със законодателите, за да бъде приет такъв план", заяви министърът на финансите Хенри Полсън.

Отхвърлянето на плана за стабилизиране доведе до небивал развой в бурната предизборна кампания в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Отхвърлянето на плана е неприемливо и ние трябва да продължим да работим, за да го приемем, каза председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

И двамата кандидати за Белия дом - сенаторите Барак Обама от Демократическата партия и Джон Маккейн от Републиканската заявиха, че ще подкрепят спасителния план, когато бъде внесен за гласуване в Сената.

Обама изрази увереност, че в крайна сметка Камарата ще намери начин да излезе от безизходицата, в която тласна правителствения план.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини