Най-странните неща във Вселената

Откакто съществува човечеството не е спирало да се пита от къде се е появило всичко наоколо, как и защо е възникнало, на какви закони се подчинява, какво е бъдещето... И въпреки огромния напредък през вековете, все още има тайни и загадки, които пленяват едни от най-брилянтните умовете на планетата.

Тъмна материя: Милиардите звезди в небето може да ни се струват страшно много, но те съставляват едва 5% от масата на Вселената. Какво представляват останалите 95%?

Екзопланети: Знаем, че те съществуват — екзотични светове, обикалящи около далечни звезди в необятната Вселена — но търсенето продължава, защото ако има живот извън нашата синя планета, то той ще е на една от тях.

Гравитационни вълни: Предизвиквани от много масивни двойни системи, те са коренно различни от познатите ни вълни, защото се разпространяват със скоростта на светлината чрез самата тъкан на пространството и нищо не може да ги спре.

Галактически канибализъм: През милиардите години от своя живот галактиките се движат, сбъскват, променят... Малки галактики, доближили се прекалено много до големи такива, биват разкъсвани от мощната гравитация и поглъщани завинаги.

Неутрино: Тайнствени частици, продукт на термоядрените процеси в недрата на звездите и способни да преминат през километри олово, които и до ден днешен остават неуловими. Надеждите ни са в нови огромни детектори под земя, вода и лед.

Квазари: Едни от най-интересните космически обекти се намират на границата на видимата Вселена — квазарите. Считани за свръхмасивни черни дупки в ядрата на далечни активни галактики, тези чудовища светят с мощта на стотици галактики.

Енергия на вакуума: Дори в празното пространство на вакуума постоянно се появяват и изчезват виртуални частици. Странностите на квантовия свят се допълват и от мистериозна антигравитационна сила, която действа на миниатюрни разстояния.

Антиматерия: Всяка частица има свой огледален образ — античастица. При контакт те се унищожават в експлозия, която се счита за най-ефективия източник на енергия в природата и някой ден анихилацията може да реши енергийните проблеми на човечеството.

Мини черни дупки: Ако теориите за 11-мерното пространство са вярни, то в най-новите ускорители на частици може да бъдат изкуствено създавани черни дупки с размерите на атомно ядро, което би преобърнало представите ни за Вселената.

Микровълново фоново лъчение: Един от основните стълбове на съвремената космология. Tо е ехото от Големия взрив, на което се крепят познанията ни за ранната Вселена и на което се дължат може би най-вълнуващите открития за Космоса.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини