Край на рекламите със сексуални обиди

Членовете на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки (АПВТСН) няма да правят рекламни кампании, които съдържат сексистки обиди или унизителни образи на жените или мъжете.

Това се казва в отворено писмо на организацията, разпространено чрез БТА. То е написано по повод приетия от Европейския парламент на 3 септември доклад за влиянието на маркетинга и рекламите върху равенството между половете.

От асоциацията заявяват, че до края на 2009 година най-малко 75 на сто от рекламите в бранша ще носят послание за отговорна консумация и нито една тяхна реклама няма да бъде адресирана към децата.

В писмото се посочва още, че нито една реклама на фирмите от АПВТСН няма да съдържа елементи на промотиране на прекомерна употреба или злоупотреба с алкохолни напитки, употреба от непълнолетни, управление на автомобил след консумация, както и употреба на алкохол на работното място и от бременни жени.

Нашите реклами няма да свързват консумирането на алкохол с постигането на успех в бизнеса, в обществото или в сексуалните отношения, пише още в писмото. Хората се наслаждават на алкохолните продукти от хилядолетия насам. Употребен в умерени количества, алкохолът е станал част от балансирания и здравословен начин на живот на българите, заявявт от АПВТСН.

През 2002 година няколко жени дадоха под съд "Загорка" заради рекламното послание "Какво му трябва на човек - нова кола, мила жена и една добра бира". Адвокатите на пивоварната тряваше да доказват в съда, че в клипа няма елементи на полова дискриминация. Заведените дела на практика не приключиха с единно решение по казуса - част от тях "Загорка" спечели, останалите бяха решени в полза на завелите ги жени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини