Телевизията на Мърдок ще се клонира догодина

Кабеларките в игра с публиката
Би Ти Ви обвързва излъчването си с всички свои канали

Да ти вземат Слави и Бареков точно когато са се върнали в ефир след лятната ваканция? Да не можеш да видиш как се справя Дългия без Росен Петров и основната си балерина Ася? Да пропуснеш най-екстремното (поне според уверенията на продуцентите) издание на "Сървайвър"? На зрителите в Югозападна България им се случи точно това.
"Уважаеми абонати, вие не можете да гледате Би Ти Ви заради таксата от 2,70 лева на клиент, която ни искат". Този надпис излиза на екраните на хората от Благоевградско от два дни. Публиката, която не знае редно ли е това, или не, е наясно само, че не иска да плаща високи такси за кабел без една от основните телевизии. Нито пък да й вдигат таксата още повече само за да върнат Би Ти Ви.
В действителност битката, която тече в момента, не е точно заради телевизията на Мърдок, а заради дъщерните й канали. Според запознати медията извива ръцете на операторите, като ги кара или да плащат по-скъпо за програмата й, или да приемат като свое задължение да разпространяват всички останали нейни продукти. В момента те са само два - Фокс лайф и Джи Ти Ви. От началото на следващата година обаче каналът на Мърдок (който тогава може и да не е вече негов) ще пусне още поне три програми и отсега иска да им осигури разпространение по кабел. Врътката е, че въпросните канали ще са платени, а кабелните оператори не са склонни да се ангажират със задължителното разпространение на подобен продукт.
Би Ти Ви твърди, че е дала две оферти на операторите - или да я разпространяват за 49 евроцента, или да продължат да я пускат безплатно но заедно с всичките й платени канали, независимо колко ще са те. Тъй като медията пази съдържaнието им в пълна тайна засега, операторите дори не могат да правят предположения дали някой ще прояви интерес към тях. Предполага се, че все пак поне един ще е спортен. От Би Ти Ви казаха също, че във всеки ще има и българска програма, нито един няма да е с изцяло купешка продукция. "Продажбата на телевизията, която предстои, няма нищо общо със старта на каналите. Те ще тръгнат при всички положения", каза Ина Маркова, пиар на медията. Всъщност излиза, че каналът иска да се продаде по-скъпо, тъй като ще бъде клониран на повече дъщерни телевизии, които вдигат цената. Но за да хване дикиш това искане, трябва предварително да им осигури територия за разпространение. Кабеларките обаче не могат да поемат повишението
без да вдигнат таксите си. Кой ще победи в битката на "извиване на ръце" най-вероятно ще стане ясно днес, за когато е насрочена среща на шефа на операторите от Югозападна България Велимир Алтънов и юристката на медията Жанет Захариева. Операторите обаче се опасяват, че ако приемат исканията на Би Ти Ви, при тях на опашка ще се наредят и Нова телевизия, и ТВ2 с подобни мераци.
"Аз лично смятам, че искането на колегите е справедливо, но в момента не мога да коментирам дали и ние ще направим подобно, тъй като сме в процедура на продажба", каза шефката на Нова Силва Зурлева. ТВ2 пък е подходила избирателно в офертата си. "Тъй като сме нова и прохождаща телевизия, за нас е най-важно позиционирането. Затова за всички оператори, които ни поставят на четвърта позиция, сме позволили да ни излъчват безплатно. Ако ни включат до девета позиция, договорът е безплатен, но само за една година. Едва ако кажат, че не се ангажират с мястото, което ще ни дадат, им искаме по 5 евроцента на абонат", каза зам.-шефката на медията Яна Иванова. По този начин те са сключили договори с над 80 оператора. "БНТ се разпространява безплатно по закон, така че ние нямаме участие в този спор. А що се отнася до исканията на колегите, няма да коментирам нашия пазар, защото той е, меко казано, странен", каза пък генералният директор на БНТ Уляна Пръмова.
"Настроението и на малките, и на големите оператори е общо. Нашите членове също не са доволни от условията и допускам, че ще минат на същия вариант като колегите си от Югозападна България и ще спрат Би Ти Ви", каза изпълнителният директор на Асоциацията на кабелните оператори в България (АБКО) Магдалена Георгиева. Югозападните й колеги не членуват там, тъй като се водят "друга губерния".
Засега големите софийски оператори като "Евроком кабел" все още не са подновили договора си с Би Ти Ви. "Ефирната телевизия обеща да преосмисли и подобри офертата си. За мен искането й е неоснователно, защото програмата й се приема безплатно във всеки дом, а ние само подобряваме качеството й на излъчване", бе коментарът на шефа на борда на компанията Петьо Стайков. Миналата седмица операторът обяви, че вдига цената на пакета за кабелна телевизия на 22,90 лева, но корекцията няма нищо общо с искането на телевизията на Мърдок. Причината за качването на тарифите е преминаването към цифрова телевизия, както и станалите пословично оправдание за всяко повишение вече цени на горивата.
Стела Стоянова
Източник: standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини