В Япония - електроснабдяване със свръхпроводникови кабели

През 2010 г. в Йокохама, Япония ще бъдат използвани за първи път свръхпроводникови кабели за доставяне на електроенергия до жилищни сгради и офиси, според TechRadar.

Изграждането на свръхпроводниковата електрическа мрежа се изпълнява от компанията TEPCO. Само 300 метра свръхпроводников кабел ще бъде положен, но електричеството, което той ще достави е достатъчно за половин милион сгради.

Ако свръхпроводниковите кабели работят без загуби на електроенергия, както се очаква, през 2015 год. TEPCO започва изграждането на такива мрежи в цялата страна.

Използваният от компанията кабел е от свръхпроводящ материал на основата на бисмут, охладен с помощта на евтиния и безопасен течен азот.

За разлика от обикновените кабели, електроенергията при пренос по свръхпроводникови кабели, се доставя на крайния потребител практически без загуби. Това се обяснява с нулевото съпротивление на материалите, от които е направен кабела.

Дълго време инженерите не успяваха да създадат свръхпроводников кабел, който да е достатъчно дълъг, за да замени стандартните кабелни мрежи. Освен това до момента за охлаждане се използва течен водород, което не е безопасно, и е скъпо.

По-рано American Superconductor и Department of Homeland Security подписаха договор за изработването на свръхпроводникови кабели за електроснабдяването на Ню Йорк.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини