Лични данни на милиони българи са изтекли от НЗОК

Служител на Здравната каса незаконно е продавал личните данни на милиони българи на фармацевтични компании и здравни фондове. Това разкрива проверка на Държавната агенция за Национална сигурност. Случаят ще бъде предаден на прокуратурата.

Информация за здравния статус на гражданите, за изписвани лекарства и лични данни са изтичали от Здравната каса към частни компании.

Какво е установила проверката на Държавната агенция Национална сигурност: компютърен специалист от касата правел справки в системата и предоставял информацията на хора, свързани с фармацевтични компании и здравни фондове. Не е ясно срещу какви суми. Служителят е направил пълни самопризнания пред агентите.

Сигналът за нарушенията е подаден от Здравната каса. Уличеният компютърен специалист все още работи в сградата. Опитите ни да разговаряме с ръководството на Касата днес останаха без успех. От там бяха категорични, че ще коментират, след като бъде обявен докладът на ДАНС.

Агенцията ще предаде заключенията от проверката си в прокуратурата утре или най-късно в началото на идната седмица.

От ДАНС отказват да уточнят информация за колко българи е била изнесена. Пред bTV говорителят на агенцията Зоя Димитрова каза само, че става въпрос за „значително количество данни". Синдикатите, които първи съобщиха за проверката, допуснаха, че става въпрос за данните на "милиони" граждани.

Компетентните органи тепърва ще установяват какви може да са последствията от безпрецедентния теч на поверителна информация.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини