Осигурителната тежест се намалява с 2,4% през 2009 г.

"Осигурителната тежест се намалява с 2,4% през 2009 г.", каза министърът на финансите Пламен Орешарски по време на срещата на тройната коалиция в Банско.

"С 4% се намалява пенсионната вноска, а здравната се вдига с 2%. С 0,4% се намалява вноската във фонда за гарантиране на вземанията на работници и служители. От следващата година тази вноска от 0,5% става 0,1%. В момента се работи по разпределението на осигурителната тежест по формулата 8:10:12", каза Орешарски.

По думите му, била е обсъждана възможността делът на работниците и служителите да бъде намален с 2% до 6%, а делът на държавата да се увеличи с 2% до 14% и разпределението да стане 6:10:14, но по тази идея все още няма решение. "За следващата година се запазва нивото на акцизите, с изключение на малко увеличение на електроенергията по предварително зададен график. Няма да има увеличение на цените на най-масовите горива", каза Орешарски.

На въпрос дали е обсъждано намаляването на ДДС, той каза, че този въпрос не е дискутиран от 1994 година. След полугодието бюджетният излишък е малко над 3,8 млрд лева. Орешарски не се ангажира с прогноза какъв ще бъде размерът му в края на годината.

Той допълни, че през септември ще бъде внесено проекторешение в парламента, в което ще бъдат предложени направления за изразходването на излишъка. Ще бъдат разпределени средствата, които са над задължителния резерв от 3% от БВП.

По повод на възможността от бюджета да бъдат финансирани проекти по спрените европрограми министърът каза, че това е възможно там, където трябва да бъдат приключени обекти. След това средствата трябва да бъдат възстановени при деблокирането на програмите.

Орешарски уточни, че към момента нетният ефект от еврофондовете е над 600 млн. лева, като досега от ЕС са получени 1,25 млрд. лева, а планираната вноска е 600 млн. лева. За 2009 г. БВП е планиран на 72,230 млрд. лв. при икономически растеж 6,5%.

Средната инфлация за годината се предвижда да е 5,1%. Разчетите са направени при валутен курс спрямо долара 1,30 лв. за долар. Очакваните преки чужди инвестиции са 6,3 млрд. евро. Проектобюджетът ще бъде готов до септември и ще бъде внесен за разглеждане в НС през октомври.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини