Някой копирал двадесетолевки

През последните седмици в Българската народна банка постъпиха сигнали за копия на български банкноти, за които не е искано писменото разрешение на БНБ. Това съобщиха от банката, без да уточняват дали става дума за рекламни материали, несъобразени със законодателството.
Копията на възпроизведени български банкноти са идентични по ширина и дължина на банкнота в обращение от купюр 20 лева и са близки до нея по изображение. Независимо че тези копия не съдържат холограма, микротекст, сериен номер, осигурителна нишка, те могат да въведат в заблуждение гражданите. Във връзка с тези случаи БНБ е сезирала Главна прокуратура и полицията.
Българската народна банка приканва гражданите да бъдат внимателни и да проверяват истинността на получаваните от тях банкноти или копия с изображения на български банкноти.

Редът и условията за възпроизвеждане на български банкноти и монети, включително с цел забавни игри, реклама и други, както и контролът върху автентичността и качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обращение, са определени с Наредба № 18 на Българската народна банка.

Българската народна банка обръща внимание на всички институции, фирми и граждани да предприемат незабавни действия за прекратяване на разпространението, изтегляне и унищожаване на всички копия, възпроизвеждащи банкноти и монети, за които няма съгласие от Българската народна банка.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини