Европейските лидери отиват в Сибир

Европейските лидери отиват в Сибир за разговори, които сочат накъде се накланят везните на властта, отбелязва британският "Таймс".

Вестникът припомня, цитиран от БТА, че това е първата среща на върха ЕС-Русия след идването на власт на новия руски президент Дмитрий Медведев. Мястото на срещата е в сърцето на източника на обновената руска сила, допълва "Таймс" и припомня, че то е било подбрано от сегашния руски премиер и бивш президент Владимир Путин.
"Таймс" отбелязва, че районът около град Ханти Мансийск е известен като руския Кувейт (или руския Дубай). В Ханти Мансийск ще бъде построен дори небостъргач, висок 280 метра. В района на Ханти Мансийск се произвеждат 57 процента от руския петрол. Като се вземат предвид рекордните цени на петрола, това означава, че районът с население от 1,5 милиона души, което е едва 1 процент от цялото руско население, допринася за една пета от руския бюджет, отбелязва "Таймс".
Вестникът допълва, че в района се намират 7,5 процента от петролните резерви в света. Кремъл гледа на самия град Ханти Мансийск, който има само 60 000 жители, като на витрина на модерна Русия и на нейното съживяване. В града никнат все по-модерни сгради, заплатите се покачват бързо, населението расте, което е в контраст с демографската криза в Русия.

"Таймс" прогнозира, че сред водещите теми на срещата на върха ще бъде енергийната сигурност. Много страни членки на ЕС изразяват безпокойство, че Съюзът е прекалено зависим от руската енергетика. Кремъл обяви, че подобни опасения са неоснователни, но миналата година ги засили, като прекрати за кратко доставките на петрол по петролопровод до Германия, Полша, Финландия, Словакия и Унгария, припомня всекидневникът.

Очаква се най-осезаемият резултат от срещата на върха да бъде декларация, в която се обявява началото на преговори на ЕС с Русия за ново споразумение за сътрудничество и партньорство. Преговорите за това споразумение се очаква да продължат най-малко 12 месеца, отбелязва "Таймс".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини