Австрия в шок заради Къщата на ужасите

Австрийската полиция проверява другите имоти, собственост на Йозеф Фрицъл - мъжът който призна, че е държал дъщеря си затворена в продължение на 24 години и е станал баща на седемте й деца, предаде Асошиейтед прес. Властите казаха, че искат да проверят дали той не е държал и други затворници в подземни помещения. Франц Полцер, ръководителят на Бюрото за криминални разследвания в Долна Австрия, каза пред АП, че е "малко вероятно" Фрицъл да е имал и други тайни затвори, но полицаите проверяват другите му недвижими имоти за всеки случай. Полцер изказа предположението, че престъпникът "е бил толкова зает с престъплението си, че не е имал време за нищо друго". Австрия е в тотален шок след новата трагедия, припомнила на цялата страна случая с Наташа Кампуш /отвлечена на 10-годишна възраст и държана в плен 8 години/, станал известен през 2006 година, предаде CNN.

Сега цялата нация е вторачила поглед в 73-годишния Йозеф Фрицъл, който е държал вече 42-годишната си дъщеря затворена в мазе повече от две десетилетия и призна, че е баща на седемте й деца.

„Как е възможно никой никога да не е видял или чул нещо?" - с този въпрос излезе всекидневникът Der Standard по повод ужаса в Амщетен.

„Какво разкрива този случай по отношение на съседите, роднините, семейството и приятелите, както и за властите, които трябва да са имали някакви контакти с тези хора? Как Йозеф е успявал да заблуди всички толкова години"?

„Цялата нация сега трябва да се запита къде и защо нещата са се объркали толкова генерално", пише още вестникът.

Заглавията в други австрийски вестници са подобни:

„Никой ли не забеляза нищо?" /Kurier/, „Съпругата не знаела какво се случва" /Wiener Zeitung/, „24 години плен в мазе – никой не забелязал ужаса" /Salzburger Nachrichten/

Вниманието и интересът към случая напомня този отпреди 18 месеца, когато Наташа Кампуш успя да избяга от мазе в сграда, намираща се в предградията на Виена.

Тя е прекарала там повече от 8 години, след като била отвлечена на 10-годишна възраст от Волфганг Приклопил. Самият той се самоуби, след като Наташа избяга.

„Йозеф беше изключително приятелски настроен – затова не мога да повярвам", твърди Франц Редъл, който е собственик на магазин на улицата, където се е разигравал ужасът.

Жена от града пък обяви, че Фрицъл бил отдаден на внуците си дядо, който се грижел за тях, след като майка им ги изоставила.

„Той се грижеше за тях, тъй като майка им избяга. Всички се питахме коя майка би причинила това на децата си", казва тя.

„Йозеф и аз израснахме заедно", коментира и Ерика Манхалтер, която живее на няколко метра от къщата.

„Досега смятахме, че са просто нормално семейство, но очевидно не можеш да предвидиш хората", добавя тя пред Kurier.

През февруари 2007 година друг подобен случай отново потресе Австрия – наяве излезе ужасът на три момичета, държани от майка си в пълна изолация в продължение на седем години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини