Самолет, изцяло задействан от слънчева енергия - Слънчев импулс

Европейският парламент представи вчера швейцарски проект за производство на самолети, които летят без гориво и се захранват от слънчевата енергия наречен "Слънчев импулс", съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Европейският комисар по транспорта Жак Баро обяви публично, че проекта е под патронажа на Европейската комисия и ще се ползва с подкрепата й. На представянето присъстваха и Бертран Пикар и Андре Боршберг, съответно Президент и Изпълнителен директор на проекта.

Ключови интереси в изпълнението на идеята и спонсорство има компанията "Solvay", която е между най-големите инвеститори в България и има дълга традиция в подпомагането на проекти, опазващи околната среда.

Идеята е за създаването на самолет, изцяло задействан от слънчева енергия, без вредни емисии. Крайната цел на проекта е тези емисии де бъдат сведени до 0% към 2050 година, което надвишава многократно обявеното от Европейския съюз желание да се намалят вредните емисии до 2020 година с 20%.

Ако "Слънчев импулс" бъде успешен, то това би позволило да се направи търговска и гражданска авиация на основания от него принцип, а именно да се използва слънчевата енергия, но също така водородната мощ и биокеросин за дългите полети.

Проектът е предизвикателство за индустрията да обърне повече внимание на предизвикателствата за чист транспорт, но също така е и чудесен пример за взаимно сътрудничество между Швейцария, страна извън ЕС, и Европейската комисия.

За Комисията това е пример какво индустриалната и енергийна политика трябва да правят, за да насърчават енергийната ефективност и чистите транспортни средства. За "Слънчев импулс" патронажът на Европейката комисия представлява признание за положителната му дейност в развитието на възобновяемите източници на енергии.

Първият самолет-прототип на "Слънчев импулс", наречен HB-SIA, е в процес на конструкция в град Дюселдорф. Общата дължина на крилата му ще бъде 61 метра и ще тежи около 1.5 тона. Пробните полети са програмирани за началото на 2009 година.

Основните спонсори на "Слънчев импулс" са компанията "Solvay", Omega и Deutsche Bank. Федералното политехническо училище в Лозана е официален изследователски партньор, Altran е отговорен за инженерната част на проекта, докато групата "Dassault-Aviation" допринася с опита си в авиацията.

Швейцарският екип на Пикар от април 2007 работи върху прототипа на слънчевия самолет, като в него са вложени главно иновативни, а понякога дори и нетествани технологии. Проектът беше започнат още през 2003 г., като той отново събра екипа, осъществил полета с балон през 1999 г. - Пикар, британския му съпилот Брайън Джоунс и Трюлман. Самият Пикар, който произхожда от семейство на пионери и авантюристи, твърди, че идеята за "Солар импулс" му е дошла, докато се е носел с балона над Земята. "Очевидно е, че приключенията и откритията на XXI век няма да имат завоевателни цели, а ще опитват да подобрят качеството на живота". Бащата на Бертран - Жак Пикар, осъществи най-дълбокото гмуркане в човешката история, като достигна с подводница до 10 915 м. м Марианската падина в Тихия океан през 1960 г. Дядо му Огюст пък заедно с Пол Кипфер бяха първите хора, достигнали стратосферата с балон, през 30-те години на XX век. Бертран отдавна върви по същия път.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини