"Иване, пей!", настояваха фенове - но Иван Ангелов не пя...

Айтозлията, наричан още "Най-големия", беше две седмици №1 в допитването за Уеб идол, но пропусна изявата си в третия голям концерт.


"Да продължа ли да се държа като маймуна? Или искате Ванко стилен и сериозен? Или искате да ви го направя на порцийки - един път маймунка, два пъти сериозен??"

С такива въпроси Иван Ангелов от "Мюзик айдъл" се обърна преди седмица към "фенките от чата" в любителски запис, качен в сайтове за видеосподеляне като YouTube и VBox7.


Месец и нещо след първата му поява на кастингите за музикалното риалити (вж. видео), почитателите му искаха от него само едно: "Иване, пей!".

"Иване, заради всички, които гласуват за теб, започни да пееш сериозно. Уважи ни!", призоваваха го във форума на предаването.


Този понеделник обаче той не излезе на сцената нито в изпълнението на момчетата за начало на третия голям концерт ("As Long as You Love Me" на "Бекстрийт бойс"), нито за своето представяне - а трябваше да пее "Real Love" на канадеца от ливански произход Масари.


Преди няколко минути беше тук, обясниха двамата водещи, като разказаха, че Иван отново е пропуснал както разпределянето на музикалната задача - MTV хитове, - така и първите репетиции миналата седмица (вж. видео).

Музикалният продуцент на шоуто Дони изказа хипотезата, че най-скандалният участник просто се е уплашил.


От един месец предупреждаваме за проблемите, които има с дисциплината -

той винаги закъснява, а ако дойде на репетиция, пречи на останалите,напомниха Иван и Андрей, които са и продуценти на втория сезон.

В сряда, когато са поредните елиминации, те обещаха да съобщят решението си относно по-нататъшното участие на айтозлията в "Мюзик айдъл", като се съобразят и със зрителите.


Междувременно във VBox7 се появи друго любителско видео - той пее "Да те жадувам" на "Сигнал" на парти на Медицинския университет. Твърди се, че клипчето е заснето снощи, в деня на здравето и здравния работник...

Напоследък Иван Ангелов е често по първите страници на жълтата преса, а по автобусните спирки за него може да се чуе следният лаконичен коментар: "Гамен е, но кефи".


Самият той се нарича "Най-големия" и това прозвище бързо беше възприето от феновете му.

Две седмици поред Иван водеше в анкетата за Уеб идол на официалния сайт MusicIdol.btv.bg.

Резултатът му беше в пъти по-висок в сравнение с останалите 12 финалисти, а след попфолк концерта миналия понеделник (когато показа пъпа си), дори надхвърли 50%.


Най-заклетите му привърженици съчиняват за него стихотворения и оди, попиват всяка негова дума, посвещават му видеоклипове и защитават яростно всяка изцепка на любимеца си в ефира на Би Ти Ви.

Дори когато обектът на обожанието им не се представяше на ниво, те бяха снизходителни и го приканваха следващия път да се стегне, за да разгърне докрай певческите си способности

А такива умения той без съмнение притежава - миналата година е завършил оперно пеене в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (НМА), а в момента следва там магистратура.


Иван е потомствен музикант, изтъкват съгражданите му от Айтос, където се гордеят и с мегазвездата на попфолка Ивана.

В сайта на общината е поместен призив за подкрепа, като се изтъква, че 23-годишният певец е син на музикалната педагожка Таня Бижева и внук на известния местен музикант Иван Бижев.


Пак във VBox7 се появи и архивен видеозапис от 1996 г. с детската вокална група "Ян Бибиян", където е пял като малък.

Сред първите, които го оцениха, беше и журналистът Георги Неделчев. В блога си "Плейбой мониторинг" той написа:

"Досега у нас не е имало риалити шоу, което само за няколко дни да произведе такъв всенароден любимец. 23-годишният зевзек от Айтос е толкова голяма и завършена звезда, че възниква основателен въпрос: къде е бил досега? Какво е правил? Защо никой не го е открил по-рано, не го е измъкнал от студентското общежитие и не го е сложил на сцена и пред камера?

Това е българският Дейвид Лий Рот, българският Джим Кери, българският Али Джи & Борат..."

Сравняват го също със световни изпълнители като Роби Уилямс и Адриано Челентано, с победителя от музикалната "Ку-ку бенд академия" Светозар Христов, с MTV героя Джони Ноксвил и дори с Боби Турбото от тв предаванията "Сблъсък" и "Турбо лига"...


Самият Иван твърди, че го харесват, защото прилича на анимационен герой - Жокера от "Батман" или заека Бъгс Бъни.

Но мнението на журито за него беше противоречиво още по време на кастингите.

В началото Люси Дяковска например се изказа доста рязко по негов адрес ("Не сме тук да гледаме някакви клоуни, които си правят гаргара!"), но наскоро го определи като "невероятен кабаретист" и обясни:


"Престанах да му се дразня, защото просто го приех такъв, какъвто е - но не мисля, че той има място на финала на "Мюзик айдъл"

Отношенията му с Фънки в същото време достигнаха точката на замръзване.


На театралния кастинг, когато Иван изпълни съветската "Песня о тревожной молодости" и хита "Sex Bomb", устатият арбитър заяви: "Аз го харесвам пък!".

По-късно обаче го нарече "селянинът с колелото" и двамата започнаха да си разменят обидни епитети...

В крайна сметка айтозлията получи шанс да продължи участието си, но по-нататък често бе упрекван, че прекалява с артистичността, не спазва уговорените часове за ангажименти в шоуто и разстройва репетиционния процес.

Още първата седмица, когато 18-те избраници на журито се бореха за място сред финалистите, той беше изгонен от общия хотел и преместен да живее другаде - сам.

Негативните оценки досега имаха по-скоро обратен ефект и Иван взе да се превръща в българския Санджая Малакар*

Сред известните личности, които обявиха, че му симпатизират, са водещият на "Тази сутрин" Николай Бареков, попфолк звездата Преслава и пеещата актриса Деси Тенекеджиева, дошла да го защитава в сутрешния блок на Би Ти Ви. Иван стана и обект на културоведски анализи - като колонката на Бойко Пенчев във в. "Дневник", който отбеляза:

"Не е нужно да е човек специалист по история на изкуството, за да види, че Иван Ангелов прави онова, което са правили всички големи новатори в миналото - разчупва, иронизира, пародира овехтялата форма...

(...) Иван Ангелов не пее, а цитира, в импровизациите си той слага иронични кавички на "голямото изкуство", променя, добавя, перифразира - държи се свободно, като истински артист."

Ако издаде албум, това ще е първият път от много години насам, когато ще си купя диск, заричат се отсега негови почитатели.

Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини