Торонто, Сидни, Тел Авив, Копенхаген, Чикаго - светлините гаснат

Торонто, Сидни, Тел Авив, Копенхаген, Чикаго и много други градове в Азия, Европа и Северна Америка ще загасят всички светлини за един час на 29 март 2008 г.

По този начин те ще покажат своята ангажираност към климатичните промени, заявиха от Световната организация за защита на дивата природа (WWF).

Нито един български град не е обявил намерение да се включи в глобалната кампания, но всеки може да се регистрира в сайта й на адрес Earthhour.org.

Джеймс Лип, ръководител на WWF, приветства уникалното събитие, наречено Earth Hour (Часът на земята), като демонстрация на световния ангажимент за борба с глобалното затопляне.

Това намерение беше обявено, докато екоминистри и дипломати разискваха детайлите за нова пътна карта за климатичните промени в Бали през декември.

Вече има достатъчно въглероден диоксид в земната атмосфера,

за да доведе до покачване нивата на моретата с няколко метра през следващите десетилетия и да накара ледовете на Северния полюс през лятото да изчезнат, предупредиха учени.

За да се смекчат най-лошите ефекти, сред които суша и наводнения, хората трябва не само да намалят сегашните емисии на въглеродни газове, но и да премахнат известно количество въглерод, натрупан в атмосферата още от индустриалната революция, смятат експертите.

Много по-близо сме до критични точки в климата отколкото си мислехме, заяви Джеймс Хенсън, директор на Института за космически изследвания на НАСА.

Ако искаме да имаме някакъв шанс да избегнем повратните точки, ще трябва да направим някои промени, добави той.

Малкото ниво на затопляне на Земята след 70-те години на ХХ век вече е намалило обема на всеки ледник на планетата, заявиха учени по време на среща в САЩ тази седмица.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини