Променят вида на Айфеловата кула

Парижкото архитектурно бюро Sereno, спечелило открития конкурс за обновяване на дизайна на входовете и обществените зони на Айфеловата кула, предлага за 120-годишнината на световноизвестния символ на френската столица значително разширение на панорамната площадка на върха на Кулата. Това решение най-вероятно ще доведе до радикална промяна на външния й вид, съобщава БГФактор. Айфелофата кула е проектирана и изградена от Густав Айфел в чест на Парижкото изложение през 1889 г., открита е официално на 31 март и отворена за посещение на 6 май.

Според плановете на архитектите, посредством нова, футуристична конструкция, площта на панорамната площадка ще се увеличи от 280 на 580 кв. м. Разширената платформа ще бъде "прикачена" към Кулата с помощта на високотехнологични кевларни конструкции, без каквато и да е промяна в оригиналната носеща конструкция. Тя ще се състои от 2 плочи, които ще са свързани с основата на третия етаж, по същия начин, както и горното й ниво, използвано като апартамент за отдих на Густав Айфел.

img1

Нуждата от разширение на панорамната площадка е предизвикана от постоянно увеличаващия се наплив от посетители, които искат да се насладят на изгледа на Париж от върха на Кулата. Според изчисленията на местните власти, в момента над 6,5-те млн. посетители годишно, са принудени да чакат между 35 мин. и 1,10 ч. на опашка за асансьора, за да стигнат върха й.

Източник: pop.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини