Събират данъци с полиция, Удрят матурите за дискриминация

„Удрят матурите за дискриминация", съобщава „Монитор"

Зрелостници и родители ще атакуват една от поправките в Закона за народната посвета заради дискриминационен текст, които позволява на завършващите в няколко елитни езикови гимназии да се явят само на един зрелостен изпит, а не както всички останали на два. Това предвижда текст за промени в просветния закон. Така 70 000 завършващи ще трябва да държат по две матури, а учениците в гимназиите, които издават чужди дипломи по междуправителствени спогодби - по една. Зрелостници и родители от София и Варна ще атакуват една от поправките в Закона за народната посвета заради дискриминационен текст, които позволява на завършващите в няколко елитни езикови гимназии да се явят само на един държавен изпит, а не както всички останали на два. Това предвижда един от текстовете за промени в просветния закон, които вече са приети от парламента на първо четене. Според него учениците в гимназиите, които издават чужди дипломи по междуправителствени спогодби, няма да държат втора матура, защото преди това вече били държали езиков изпит по стандартите на съответната държава.

Поправката, с която се признава езиковия изпит в тези елитни гимназии за втора матура, поставя учениците в средните общообразувателни училища в неравностойно положение. Това заяви вчера Таня Петрова, майка на дванадесетокласник от София и се закани да уведоми Комисията за защита от дискриминация. Нейният син Даниел Петров се присъедини с жалба към съдебното дело срещу заповедта на министър Даниел Вълчев за насрочване на матурите от 14 септември 2007.

Основни жалбоподатели в процеса са варненските ученици Атанас Караджов, Калина Желева и Магдалена Радкова от Първа английска гимназия. Върховният административен съд вчера изслуша доводите на двете страни по делото и обяви че ще излезе с решение до месец.

Провеждането на матурите дискриминира децата ни и по още няколко пункта, заяви вчера Таня Петрова. Тя обясни, че 45-дневното забавяне на учебната година заради учителската стачка е било фатално за подготовката на завършващите и те нямат същите условия, каквито ще имат следващите зрелостници, защото министерството не е успяло да организира компенсиране на пропуските. Частните училища ще имат различни условия на провеждане от обществените, защото матурите за тях ще се организират в отделни сгради, а не в държавните. Това обяви още Таня Петрова вчера след съдебното заседание.

Недоволни сме от организацията на провеждането на зрелостните изпити досега и не децата от обществените училища ще са дискриминирани, а нашите възпитаници, контрира вчера Милка Славчева, която ръководи Българската асоциация на частните училища. Тя заяви, че частните ученици ще бъдат на изпит в държавните сгради с другите, но желанието на Асоциацията е те да бъдат отделени в компактни групи, а не да ги пръскат в различни стаи.


Събират данъци с полиция, пише „Стандарт"

Полицаи и охранители се включиха в събирането на данъци. Служители на фирма "Общинска охрана" в Пловдив вече обикалят по домовете на длъжниците и ги подканят да платят налозите за дома и колата. Местната управа въвела необичайната мярка, за да увеличи приходите в хазната. От началото на февруари между общинските бирници и гардовете е подписано споразумение за съвместна дейност. Само за един месец охранителите са обиколили 550 адреса и са връчили актове на 300 длъжници. Данъчните в Русе пък се сдружават с полицията, за да ловят длъжници. Преди година бирници и униформени атакуваха малки магазини на борчлии и прибираха дневните им обороти. Сега пак ще издирват заедно граждани и фирми, които мамят с данъци и осигуровки.



Общините прогнозират закриване на 500 училища, предупреждава „Сега"

Около 500 училища ще изпаднат в много тежко финансово състояние с въвеждането на делегираните бюджети и ще бъдат принудително затворени, ако държавата не отпусне допълнително средства. Тази прогноза направи шефът на сдружението на общините Гинка Чавдарова.

Вчера кметове от цялата страна се срещнаха с министъра на образованието Даниел Вълчев, за да обсъдят притесненията си от реформата в просветата. Общо училищата от I до ХII клас са 2600.

"От застрашените учебни заведения около 100 ще бъдат спасени, тъй като кабинетът ще им даде защитен статут и ще ги финансира. Но 1259 ще имат дефицит заради финансовата реформа в средното образование", припомни Чавдарова. Прогнозата е на Световната банка, подкрепя се и от данни на сдружението.

От началото на тази година МОН прехвърли финансовото управление на училищата изцяло на общините чрез делегираните бюджети. Парите вече се изчисляват според броя на учениците в съответното учебно заведение. В момента държавата плаща 1151 лв. средно на дете. С тези пари училището трябва да се издържа. Минималният брой на учениците в паралелка е 18. От началото на годината общинските съвети започнаха да решават и кои училища ще бъдат закрити от следващата учебна година. Решенията вече срещат сериозна съпротива. Във Варна например се закриват 6 училища и 2 от тях се вдигнаха на протести.

В просветното министерство смятат тревогите на кметовете за преувеличени. Главният секретар на ведомството Димитър Танев очаква само стотина училища да затворят врати. Толкова са били закрити и миналата година.

Вчера кметовете настояха пред МОН да не се повтаря грешката със закриването на детските градини преди няколко години. Очакванията на местната власт са, че в някои безлюдни сега региони след 3-4 години броят на учениците ще се увеличи. "Трябва да преценим дали е целесъобразно да закриваме шоково училища, или да се предвиди ресурс за по-плавен преход", посочи Чавдарова. Кметовете все още нямат точни данни колко средства ще бъдат необходими за допълнително финансиране на училищата в беда. Но са категорични, че предвидените за първото полугодие 21 млн. лв. за омекотяване на ефектите от промяната няма да бъдат достатъчни.

До края на май трябва ще станат ясни критериите, по които ще се проверява успешно ли са въведени делегираните бюджети. Тогава ще започне изплащането на 21 млн. лв. С част от тези средства се предвижда увеличаване на средната издръжка на един ученик с около 2%, или средно около 30 лв.
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини