Чужденците: България е жени, сняг, Азис и Бат Бойко

Четирима чуждестранни спортисти, които играят за български отбори и живеят в България, разкриват пред мъжкото списание MAX за себе си и шока си от първия културен сблъсък с един друг свят... Шикозе Ододжи, Перо Антич, Франсиско Сoтелдо и Лусио Вагнер говорят съвсем свободно за първия си сняг, расизма, силикона, кмета на София, българския шоубизнес. МАХ реши да провери какво мислят сега побългарените вече спортисти.


Нигериецът Шикозе Ододжи е в България от 3 години и играе за футболен клуб ЦСКА. Скоро след неговото пристигане у нас, фенове му лепват прякора Митко. "Ако имам български паспорт, с удоволствие бих играл за националния отбор", гордо заявява халфът на червените. Признава, че и преди трансфера си е бил наясно със състоянието на футбола в България. Когато вижда сняг за първи път, Митко изпада в шок и отказва да тренира, защото изпитва нечовешки студ.

Като друг любим спорт посочва скейтбоардинга и иска "да се запише на уроци", но не знае къде. Първите думи, които научава на български са Как си, ляво и дясно. "Освен това, още на първия мач чувах всички да казват "е*а си майката", когато не ритат добре топката. Тогава си мислех, че това се казва, когато не правиш нещо правилно. И аз като ритнех топката лошо, започвах да повтарям: "Е*а си майката". После ми казаха какво означава?, разказва в интервюто си пред MAX Ододжи. Първите думи, които "доброжелатели" го учат да казва на българските момичетата, са Обичам те и Дай целувки.


От българската кухня обожава кашкавал пане, кюфте и мусака. От родната ни музикална сцена знае Ивана и Преслава, а преди време се е снимал в клип с Анелия. "Аз обичам най-много да играя хоро", прибавя към новите си балкански страсти и още една. Голямата мечта на Шикозе е да играе в Барселона.



209 сантиметра, 25 години, родом от Скопие ? да, това е звездата на Лукойл Академик Перо Антич. Македонецът открито критикува българските медии, че рядко пишат за баскетбол. Има изградено мнение за българския шоубизнес и обича да надзърта в женските списания на своята съпруга. Ето и част от интервюто на Антич пред MAX:

- Какво се крие зад излъчването ти на наемен убиец?
- Вчера чух, че прякорът ми е Перо Убиеца. Един играч от ЦСКА ми го е дал, но няма да кажа кой. Може би е така, защото съм без коса и с брада или защото понякога по време на мач имам доста сърдита физиономия и се карам със съдиите...

- Какво те напряга най-много (от живота в България)?
- Не може в България, като падне сняг - и два месеца да си стои по улиците. Не знам кой е кмет, но пред паметника на Цар Освободител имаше толкова сняг, че не можеше въобще да се види. Освен това ме напряга движението и особено ако някой не може да кара.

- Как намираш жените тук?
- Бях чувал, че са много лесни, но навсякъде разправят така. Забелязвам, че тук жените обожават силикона. Има някаква силиконова мания - който няма силикон, значи не е човек. Гледам даже и някои мъже. Изглеждат така все едно ги е чукал Азис, излезли с три жени, а облечени като тях. Отвращавам се от такива работи.



Волейболистът Франсиско Сoтелдо започва кариерата си на професионалист след своето идване в Пирин Балканстрой (Разлог) преди малко повече от година. 21-годишният венецуелец се надява за олимпиадата в Пекин да го поканят в родния му национален отбор. Сoтелдо обича да гледа канал Романтика и да чете Достоевски, смята Уго Чавес за палячо, обожава да разсмива жените, впечатлен е от България, но не му харесва, че българките са толкова слаби.

- От Каракас в Разлог - как ти се отрази промяната?
- Когато кацнах, ме обзе паника. Реалността ми беше чужда. Първата вечер бе доста емоционална за мен, защото за първи път в живота си видях сняг. Не можех да споделя с никого, защото никой не говореше езика ми.

- Качвал ли си се на ски?
- Да, веднъж в Банско. Но повечето време прекарах в това да се търкалям като голяма снежна топка. Най-трудно ми беше да се науча да спирам.


- Изпадал ли си в глупава ситуация заради езика?
- Спомням си, че на първите тренировки с отбора всички повтаряха много често "мама ти да е*а". Тогава реших да се обърна към преводачката ми - една възрастна жена. Отидох при нея и й го изтърсих, а тя ме погледна недоумяващо. После разбрах какво означава това и й се извиних.

- А ти какво научи от нас (българите)?
- Научих се да приемам нещата сериозно и да работя здраво. Българите са изключително работлив народ. В Южна Америка хората гледат по-лежерно на нещата.


Последен пред MAX се изповядва звездата на Левски Лусио Вагнер. След като се сдоби с български паспорт, защитникът се състезава и за националния ни отбор. Чувства се българин, предпочита варненските плажове през Копакабана, фен е на Глория и Азис и ненавижда расизма в България.

- Кой беше най-трудният ти момент досега (в България)?
Най-трудно ми беше в началото, когато бях сам, без семейството ми, не знаех езика, нямах приятели. След това при мен дойде съпругата ми, роди се детето ни и сега се чувствам щастлив. Има обаче и нещо, от което ме боли сърцето - да обиждат детето и жена ми заради това, че са тъмнокожи. Това е расизъм. Не е нормално, когато съпругата ми отиде в магазина, хората да я сочат и да питат: Ей, тая черната какво прави тук? Заради това например майка ми не иска да дойде в България. Какво значение има дали аз съм черен, а ти си бял, в крайна сметка всички сме еднакви?! Това отношение ме прави много тъжен.


- Чувстваш ли се българин?
- Да, вече шеста година съм тук, играя с удоволствие и за Левски, и за България.

- Бразилките имат славата на едни от най-красивите жени на света... Може ли да ги сравниш с българките?
Бразилките са впечатляващи, но и българките са много красиви. Ако не беше съпругата ми Хосеанжела, която е прекрасна жена, бих се оженил за българка.
Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини