Над 5000 души протестираха в Македония против смяната на името

Над пет хиляди души се събраха снощи на митинг в Скопие, за да изразят несъгласие с каквато и да било промяна на официалното име на Македония, за което се води политическо-семантичен спор с Гърция, предаде Франс прес.

Повечето участници в митинга бяха млади хора, събрали се по призив на неправителтсвени организации. Те носеха македонски знамена и табели с надписи: "Ще се откажем от НАТО, но не и от името на Македония" и "Македония не е новородено дете, за да й се дава сега име".

Участниците в протеста и този път, както и преди седмица, се отправиха към гръцката дипломатическа мисия, и замерваха сградата с камъни и бутилки. Полицията разпръсна демонстрантите.

"Македония веднага трябва да прекрати преговорите с Гърция, защото предложенията за смяна на името са абсурдни", обявиха организаторите на протеста. Митингът, който се проведе под наслов, "Македония, Македонски, Македонци - само това признаваме", бе организиран от "Инициативен комитет на група граждани".

Митингът започна на площад "Пела" в центъра на Скопие, където имаше голямо полицейско присъствие. Много полицаи имаше и пред американското посолство в града. Участниците в митинга масово носеха националният флаг на страната и плакати с надписи на английски: Нашето име не се продава, Нашето име е Македония, НАТО - Не благодаря, ЕС - Не благодаря.

През последните десет дни в съседна Македония се провежда мащабна кампания срещу предложенията на международния посредник Матю Нимиц за разрешаване на спора с Гърция относно името на Република Македония.

Президентът Бранко Цървенковски и премиерът Никола Груевски на няколко пъти заявиха, че няма да приемат предложения, които премахват "македонската идентичност". В пресата всеки ден се публикуват статии срещу предложенията на Матю Нимиц.

По време на срещата си в Брюксел с еврокомисаря по разширяването на ЕС Олир Рен преди три дни Цървенковски получи ясен сигнал, че "за ЕС добросъседските отношения са от ключово значение". Гърция заплашва да наложи вето при предложенията за приемането на Македония в НАТО и ЕС, ако властите в Скопие не приема смяна на името.

Гърция не приема името на западната ни съседка от 1991 г., когато страната обяви независимост. Според властите в Атина с името Македония властите в Скопие проявяват териториални претенции към гръцките земи и история.

Поради ранното приключване снощи на печатните издания, днес те не информират за снощния протестен митинг в Скопие за запазване на името на Македония и концентрират вниманието си върху предстоящия нов кръг преговори за името с Гърция с посредничеството на Матю Нимиц.

Според близкия до опозицията "Утрински весник", на предстоящия кръг от преговорния процес, който ще се състои утре, петък , в Ню Йорк, македонският преговарящ Никола Димитров от името на правителството на Македония ще отхвърли всички варианти за промяна на името, предложени от международния посредник Матю Нимиц.

Държавното ръководство на Македония, пише изданието, не иска страната да бъде нито "Демократична", нито "Независима", въпреки че в предварителния обмен на мнения тези две имена бяха посочени като приемливи. Нещо повече, политиците в Скопие не били готови да изпълнят искането на Нимиц да се откажат от сегашното име на Скопското летище "Александър Велики", за което настоява Гърция.

Никола Димитров имал аргументи да отхвърли всички предложения на Нимиц, потвърждавайки, че Македония е готова да продължи преговорите. Това, според "Утрински весник", било знак, че държавното ръководство е преценило, че ще има по-драматични и остри последици от промяна на името, отколкото ако Македония не получи покана за членство в НАТО.

Това противоречало на всички настоявания на НАТО въпросът с името да бъде решен до срещата на върха на НАТО през април в Букурещ, за да може Македония все пак да получи покана за членство.

Независимият "Дневник" оценява ситуацията в същата "твърда" тоналност, като заявява, че посредникът Нимиц получил категоричен отказ от Скопие и че "Македония не дава нито дори името Александър Велики".

Вестникът помества за пореден път позицията на проф. Любомир Фръчковски, че предложението на Нимиц "Конституционна Република Македония" е своеобразен "троянски кон", който няма история зад себе си и е неприемливо също като "Нова" Република Македония.

Вестник "Време" твърди, че на започващите утре преговори Матю Нимиц ще използва "Дейтънския модел" - двамата преговарящи ще имат възможност да се консултират със своите правителства в Атина и Скопие. Ако двамата преговарящи успеят да намерят взаимно приемливо решение, то ще бъде разисквано на среща между външните министри Дора Бакояни и Антонио Милошоски.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини