Такса "Дунав мост" - 8 евро за коли, 52 евро за камиони

Преминаването на Дунав мост отново е скъпо удоволствие, а за хората, чиято работа изисква по често пътуване до Румъния и обратно - солидни разходи. Въпреки надеждите, че след влизането ни в ЕС таксите ще отпаднат, те отново тръгнаха нагоре.


След протести на шофьори миналата година таксите на Дунав мост бяха силно занижени и трафикът стана много по-интензивен. Докато всички очакваха това да е стъпка към пълното отпадане на плащанията, в началото на тази година таксите отново се повишиха.


Такса "мост" на излизане от България с лек автомобил е 8 евро. Почти толкова се събират и от румънската страна на моста. За камиони и автобуси сумата е значително по-голяма - 52 евро е румънската, 102 лева е българската.



Таксата е увеличена от 1 януари с постановление на Министерския съвет. След нашата страна преди дни и румънската вдигна такса "мост". Така идеята на бизнесмени от двете страни да обменят работна ръка и да осъществяват съвместни проекти отново се възпрепятства. Пазаруването и разходките през Дунав излизат солено.


Години наред вече представители на общинска и държавна власт признават, е таксите не трябва да съществуват, но събирането им продължава. Парите отиват в републиканския бюджет, а колко от тях се заделят за поддръжката на Дунав мост не ясно.
Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини