Косово обявява независимостта си

В 14.30 българско време днес Косово ще обяви своята независимост.

Това са заявили от кабинета на премиера Хашим Тачи, предаде АФП.


В очакване на този акт от няколко дни международнана общественост, европейските лидери, ООН, Русия и Сърбия направиха редица крачки. За последната една година това е третото заявено намерение на от страна на косовските лидери да обявят отделянето на областта от Сърбия.

Припомняме, за последната една година обявяването на независимост от страна на Косово се отлага три пъти във връзка с настояванията на Москва за достигане до компромис. От руска страна представители настояват за продължаване на преговорите до сближаване на позициите, въпреки че западните страни отричат да има напредък.

Реално Русия не може да възпрепятства провъзгласяването на независимост, но може да блокира признаването на Косово в Организацията на обединените нации.



Вчера управляващите в Сърбия приеха документ, с който "предварително анулираха една обявена от Косово независимост".
В телевизионно обръщение обаче премиерът Кощуница за първи път призна, че Сърбия реално не разполага с никакви механизми да спре косоварите.

Съветът за сигурност отново са оказва в задънена улица и отново да не можа да реши проблема в рамките на ООН.
Изказвания в тази посока бяха направени още през ноември месец, когато завърши последния кръг от преговори между Белград и Прищина.


На извънредното заседание, свикано по искане на Сърбия и Русия, тази нощ поддръжниците на независимостта на Косово обаче се оказаха малцинство. Заседанието се проведе при закрити врата и само от 5 от 15 държави-членки на съвета са се изказали в подкрепа на плана на Марти Ахтисаари, който определя на етнически принцип независимост на областта.

„В изказванията не се чу нищо ново. Страните членки не могат да се договорят и Съветът не може да стигне до съгласие. Сега фокусът ще се премести върху региона и Брюксел", заяви представителят на Великобритания Джон Сойерс.
По думите му ЕС има намерение в понеделник да даде своя позиция по създалата се ситуация и по очакваното обявяване на независимост.


В изказването си пред Съвета руският представител Виталий Чуркин е подчертал, че Русия отново настоява за продължаване на преговорите и изготвяне на „пътна карта" от страна на СС на ООН.

По думите му „тройката" посредници, формирана от Русия, САЩ и ЕС, при последните преговори са постигнали значителни резултати и са възникнали реални предложения относно бъдещия статут на областта.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини