Убиха руски главен прокурор

Главният прокурор на руския поволжски регион Саратов беше убит снощи и полицията смята, че убийството може да е свързано с анти-корупционната му дейност, съобщи Ройтерс, позовавайки се на руски медии.
Евгени Григориев починал късно снощи от огнестрелни рани, след като неизвестен извършител, въоръжен с пистолет със заглушител, го нападнал близо до апартамента му в комплекса от здания на местната прокуратура, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Полицията не изключва професионалната дейност на прокурора да е основен мотив за убийството," съобщил телевизионният канал Вести-24.
Григориев бил известен като безкомпромисен противник на организираната престъпност. Той бил инициатор на редица важни текстове, превърнали се в основа на местното антикорупционно законодателство.


48-годишният Григориев работеше в прокуратурата на Саратовска област от завършването на местния юридически факултет и стана неин главен прокурор през февруари 2006 г. Пет дни преди смъртта си на съвещание на председателите на районни и градски съдилища Григориев обяви, че Саратовска област през миналата година е на първо място сред регионите в руския Приволжки федерален окръг по броя на хората, привлечени към наказателна отговорност за корупция.


Това е второ убийство на прокурор с такъв ранг в Русия през последните години. През 2001 г. бе застрелян прокурорът на Ханти-Мансийския автономен окръг Юрий Ведерин. Убийците бяха разкрити и осъдени, но поръчителят все още се издирва.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини