Израелски град завежда дело за клевета срещу Google

Израелският град Кирият Ям реши да заведе дело за клевета срещу Google , информира АП.

Един от картографските сайтове на Интернет гиганта посочва, че този град е бил построен върху руините на арабско село.

Говорител на Google обясни, че Google Earth е предоставил на своите потребители възможността да публикуват своя информация в сайта.

Властите в израелския град опровергават информацията, че са изселили арабите по време на войната, последвала създаването на еврейската държава през 1948г. и потвърждават, че възникването на града се отнася към 1945г.

Кирият Ям е град с 40 000 жители, разположен на брега на Средиземно море, на север от пристанището на Хайфа. Стотици хиляди араби са избягали или са били прогонени по време на войната от 1948-1949г. Десетки арабски села са били изтрити от картата по това време.

Кирият Ям се оказа в центъра на полемиката, когато потребителят на Google Earth, Тамийн Дарби, публикувал бележка, която уточнява, че градът е бил построен на мястото на арабското село Хаварина.

Дарби, 30-годишен палестински лекар, който е израснал в Дженин, на Западния бряг, обяснил, че майка му е била част от бежанците от село Балад аш-Шейх, намиращо се близо до Кирият Ям. "Според това, което знам аз, местоположението на арабското село Хаварина, е било описано точно на това място, обясни Дарби за АП.

Интернет-сайтът на Дарби поставя Хаварина на същото място, където е израснал Кирият Ям, но друга карта разполага арабското село на юг от Хайфа, на мястото на днешния арабски град Джиср аз-Зарка.

Информацията, която Дарби е публикувал в Google Earth, е в рамките на информационната мрежа "Нахба" /"Катастрофата"/, както наричат палестинците създаването на Израел и последвалото го прогонване на арабските жители. Мрежата има за цел да помогне на палестинските бежанци да разберат своето наследство и да намерят родните села на своите родители и прадеди.

"Това е абсурдно", контрира проф. Йоси бен Арци от университета в Хайфа от страниците на израелския всекидневник "Йедиот Ахронот" ."Кирият Ям е бил построен върху пясъчни дюни и в тази зона не е имало никакво арабско село. Тези земи са купени през 1939г. от предприятието Гав Ям".

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини