Изследват 1300 деца, яли заразено мляко

Около 1300 деца от общините Дупница, Рила и Кочериново ще бъдат изследвани за рядкото заболяване листериоза. Това съобщиха за БГНЕС от РИОКОЗ-Кюстендил.

Причината е подаден на 8 февруари т.г. сигнал от регионалната ветеринарна медицинска служба, че при контрол в млекопреработвателно предприятие в Кочериново са открили бактерия листерия моноцитогенес в прясно мляко.

Млякото „Милица" е производство на фирма „Евро мийт енд милк". Веднага са започнали проверки къде е консумирано млякото и в местата, където е реализирано, са предприети изследвания.


Установено е, че в детските градини в Дупница, Рила и Кочериново децата са консумирали млякото под различни форми.

Разпоредено е на общопрактикуващите лекари и на лечебните заведения да издирят рисковите групи и да ги насочат за изследване.


При здрав човек листерията рядко предизвиква заболяване, но има рискови групи като малки деца и бременни жени, обясняват експертите.

Инфекцията е с множествен механизъм на предаване - с храна, по въздушно-прахов път, отделя се и с всички сексрети и екскрети.

При бременни заболяването може да доведе до увреждане на плода. Цехът, производител на заразеното мляко, е затворен от ДВСК.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини