Покриват фасадата на Екатерининския дворец в Санкт Петербург със злато

Фасадата на Екатерининския дворец в Санкт Петербург ще бъде покрита със злато, както е било през ХVIII век, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на ръководителя на Роскултура Михаил Швидкой.


До края на тази година ще бъде готов план за реставрацията, ще бъдат извършени и хидрогеоложки изследвания. Само за подготвителните работи ще бъдат изразходвани 120 млн. рубли.


Самата реставрация, без да се включва позлатата, ще е за 2.4 млрд. рубли, които вече са предвидени в бюджета. Според Швидкой, за да бъде позлатена фасадата на Екатерининския дворец, още през 2002 г. правителството е отделило злато, което се съхранява в руска банка на слитъци.


Работите по реставрацията на паметника се извършват по нареждане на президента на Русия Владимир Путин в навечерието на юбилея на Царское село - блестящ паметник на архитектурата от ХVIII - ХIХ век, който през юни 2010 г. ще чества 300-годишнина.


Екатерининският дворец е своеобразен композиционен център на комплекса Царское село, в което отпечатък са оставили почти всички руски императори и императрици - като се започне от Екатерина І и се стигне до Николай ІІ.


Екатерининският дворец е блестящ образец на руския барок. Той носи името на императрица Екатерина I, втората съпруга на император Петър І.

Руската императрица Екатерина Велика внасят нови елементи в преустройството на двореца. Но все пак автентичният вид на зашеметяващата фасада, дело на Растели, е запазен и до днес.


По време на окупацията през Втората световна война, нацистите използват двореца за казармени помещения. От 58 разрушени зали на двореца са възстановени 32.


Най-впечатляващо помещение е Голямата зала, използвана за организиране на балове и приеми. По-дългите й стени са украсени с по два реда прозорци. Високите огледала помежду им са поставени в позлатени, богато орнаментирани рамки.


По стените има още огромни потонни фрески, изобразяващи руските военни победи и постижения в областта на науката и изкуството. От северната страна на парадното стълбище на Екатерининския дворец се намира Кехлибарената стая.


Тя дължи името си на изцяло гравираната кехлибарена облицовка, която в миналото украсява стените. Дарена е на Петър І от краля на Прусия при сключването на договора от 1716 г.


Кехлибарената облицовка, наред с много други ценности, изчезва по време на нацистката окупация. През 1979 г. съветското правителство преустановява издирването й и пристъпва към реставрация на помещението. През 2003 г. възстановката е завършена.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини