Пирати нападнаха руски влекач край Сомалия

Пирати са завзели руския влекач "Свитцер Корсаков" в района на Сомалия. На борда му има четирима руснаци и двама британци. Инцидентът е станал в петък, но руските власти са научили днес, предаде ИТАР-ТАСС.


За случилото се е информиран флотът на НАТО в района. Влекачът е тръгнал от Санкт Петербург за Сахалин, където щял да работи в пристанището. По пътя си е трябвало да спре в Сингапур, където да смени флага на Винсент и Гренадин, под който плава, с руски флаг. Корабът е бил пленен на излизане от Аденския залив.


Собственикът - компанията "Свитцер Сахалин", е поискал помощ за освобождаване на съда от много инстанции, включително от корабите на НАТО, намиращи се в Аденския залив.


Засега няма информация за исканията на пиратите, не е ясно и колко са те. Пиратството край бреговете на Сомалия е често явление. Най-често биват нападани кораби, които превозват хранителни стоки като помощ на страните от Африканския рог. Корабите на НАТО са разположени в Индийския океан именно за опазването на тези превози.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини