МВР ще ни следи в Интернет - II

МВР и ДАИТС ще следят електронната ни поща и разговорите, които провеждаме по Интернет.

Това стана ясно след обнародването в брой 9 на Държавен вестник (29.01.2008 г) на Наредба № 40 от 7 януари 2008 г. за категориите данни и реда, по която се съхраняват и предоставят от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, за нуждите на националната сигурност и за разкриване на престъпления, издадена от Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

За целите на наблюдението ще бъде изградена специална система за събиране на информация за това кой какво прави в Интернет.

"Доставчикът, вашият Интернет доставчик, ще извършва шпионската дейност, а МВР само ще използва информацията". каза Богомил Шопов пред бТВ.

Например, доставчикът ще обяви пред МВР, че доставя Интернет на Иван, Драган и Петкан, и чрез системата за наблюдение службите денонощно ще знаят с кого си пише Иван, какви писма получава Драган и с кого си говори Петкан.

Аргументите на МВР са, че това трябва да се случи в интерес на борбата срещу тероризма и по искане на Европейския съюз.
И по този начин се разкриват и редица други престъпления - примерът е пресен - вчера ГДБОП съобщи как чрез достъп до системата Скайп заловили софийски диджей, разпространявал в мрежата снимки на деца между 3 и 10 години. Специалистите обаче имат аргумент и срещу това.

Богомил Шопов: "Всеки що-годе нормален терорист, не че познавам такива, първото нещо, което ще направи, това е да си криптира канала за информация".

Плановете на МВР са да започне да ни следи с кого си говорим и пишем по Интернет от 15 март 2009 година.

Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини