"Алфа рисърч": Рекордна нетърпимост към Емел Етем и други министри

Нова година, стар късмет. Така накратко може да се опишат обществено-политическите нагласи в началото на 2008 г., се казва в най-новия анализ на агенцията за марктетингови и социално-политически изследвания "Алфа рисърч".

Както и през 2007 в съотношение 2:1 сред избирателите

доминира недоверието към дейността на правителството.

Сред най-категоричните му противници са жителите на областните и по-малките градове и привържениците на опозиционните партии.

При избирателите на ГЕРБ също преобладава неодобрението, но именно те са и слабото място на опозиционна позиция. Докато симпатизантите на десните партии почти единодушно поставят отрицателна оценка на кабинета, всеки пети гравитиращ към ГЕРБ е склонен да даде одобрението си за него.

Януари бележи рязък ръст на неудовлетвореността от работата на неколцина министри. След снега, който блокира страната, обществената присъда е повече от красноречива - 16:1 е съотношението на отрицателните към положителните оценки за работата на

министъра на политиката при бедствия и аварии Емел Етем. .

Индексът за дейността й е минус 44.3, с което надминава рекорда на Румен Овчаров от периода непосредствено преди да подаде оставка от кабинета.

Устойчиво нарастващо недоверие акумулират и Радослав Гайдарски (здравеопазване), Емилия Масларова (социално дело), Нихат Кабил (земеделие).

Постоянно е мястото сред най-неуспешните и на вътрешния министър Румен Петков, екоминистъра Джевдет Чакъров, а през януари и на строителния Асен Гагаузов.

Получилите публичност злоупотреби във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", както и разкритията за корупционни схеми в същото ведомство вероятно ще установят

министър Гагаузов по-трайно в групата на неодобряваните.

Отношението към премиера е по-позитивно в сравнение с това към членовете на кабинета. Оценките са силно поляризирани - 46% положителни срещу 49% отрицателни. Той получава подкрепа от същите социални слоеве като правителството, а привържениците на ГЕРБ още по-ясно заявяват симпатиите си към него.

Януарският студ поохлади и разгорялата се на местните избори еуфория около ГЕРБ. Партията на столичния кмет продължава да заема водещи електорални позиции, но бележи лек отлив на привърженици (от 27.6% през декември до 24.8% през януари).

Отдръпване на подкрепата се наблюдава най-вече в София и малките градове. Следващите месеци ще са показателни дали този процес ще се установи като тенденция.

БСП запазва потенциала си от последните месеци (около 20%) и все още успява да бъде в конкурентни на ГЕРБ позиции. Социалистите възстановяват разклатеното си доверие сред средните поколения. Като се има предвид обаче, че 41-50-годишните са едни от силните критици на правителството, рискът да оттеглят подкрепата си е реален.

Малко по-различна е тенденцията в електоралните нагласи към "Атака". Докато доверието в националистите има устойчиво равнище от около 15 на сто, готовността да се гласува за партията постепенно отслабва.

За период от една година потенциалът на "Атака" намалява с около една четвърт, а след неубедителното представяне в местните избори спада до границите на около 5% от общия брой избиратели.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини