Революция в ”Кремиковци”

Близо 3000 работници от „Кремиковци" блокираха за около час в сряда следобед комбината. Mениджърският екип на завода подаде колективна оставка.

Протестиращи затвориха завода и се заканиха, че няма да пуснат собственика Прамод Митал да напусне "Кремиковци". Причината за новата вълна на недоволство беше обявеното решение на индийския бизнесмен да не продава "Кремиковци", съобщи БНТ. Протестиращите искаха да се срещнат с Митал, за да получат информация за възнагражденията си и за бъдещето на комбината. Te поискаха да разберат и защо мениджърският екип е подал оставка.

При работниците пристигнал само главният изпълнителен директор Александър Томов, който посочил като мотив за оставката забавянето на преговорите по смяната на собствеността и липсата на финанси, съобщи БТА. Митал не осигурил обещаните във вторник 20 милиона евро оборотен капитал за дружеството.

Пред "Фокус" някои от работниците в "Кремиковци" се оплакаха, че са били принудени да участват в протеста, тъй като автобусите, които ги извозват, са спрели на мястото на протеста и не са потеглили по обичайния график. Инж. Васил Яначков от ОбСО на КНСБ в „Кремиковци" категорично отрече тези твърдения.

Появиха се и твърдения, че Митал е напуснал завода с полицейска охрана, но не се потвърдиха.
В четвъртък работниците от "Кремиковци" ще протестират пред храм-паметника "Александър Невски". Оттам те ще тръгнат към Министерството на икономиката, а после и към Министерския съвет. Те ще настояват за сериозен ангажимент на държавата за смяна на собственика.

Междувременно около 17 ч. украинският инвеститор и кандидат за купуването на "Кремиковци" Константин Жеваго влезе в сградата на Министерския съвет за среща с премиера Сергей Станишев. Той отказа коментари и заяви, че ще говори пред медиите след срещата.
Срещата продължи близо час. Много добри разговори проведохме с правителството и имаме пълно разбиране за случващото се, каза украинският инвеститор. Помолен да каже с какви аргументи е убедил правителството, че е нужният стратегически инвеститор за страната, той заяви, че има споразумение с кабинета и няма право да коментира, съобщи БТА. Ще ви изпратя прессъобщение, добави Жеваго, цитиран от БГНЕС.
Министър-председателят Сергей Станишев прие украинския бизнесмен Константин Жеваго, който потвърди принципния си интерес към покупката на металургичния комбинат „Кремиковци". Това съобщиха от правителствената информационна служба по-късно. Жеваго представил пред премиера актуалното състояние на преговорите, които води с Митал, и изразил готовност при успешна сделка да осигури в краткосрочен план необходимите средства за функционирането на предприятието.

Инвеститорският му интерес към „Кремиковци" включвал и изпълнение на всички задължения, включително по отношение на работещите в комбината и на екологичните изисквания за работа. Жеваго обещал на премиера да информира правителството за развитието на преговорите за продажба.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини