Откриха най-древните маслени картини в света

Най-древните в света картини, нарисувани с маслени бои, бяха открити от японски археолози.

Произведенията на изкуството са се намирали в будисткия комплекс Бамиян в Афганистан, който през 2001 г. беше частично взривен от талибаните.

Представители на института за изследвания на културните ценности в Токио казаха, че находката се отнася към втората половина на VІІ век от н.е., предаде ИТАР-ТАСС.

Пещерният будистки манастир Бамиян е създаден в североизточната част на Афганистан около ІV-VІІ век от н.е.

През март 2001 г. по нареждане на лидера на талибаните молла Омар две изсечени в скалите уникални статуи на Буда, високи 53 и 57 метра, бяха взривени с динамит и обстрелвани с танкове и ракетни установки.

Статуите бяха унищожени като "идоли, обидни за исляма", макар че ООН и правителствата на много страни призоваха за запазване на тези съкровища на древното изкуство.

В същото време бяха нанесени непоправими щети на целия комплекс в Бамиян, където по оценка на археолозите са се запазили не повече от 20 % от фреските.

Сега там активно работят японски археолози, включително и от института за изследване на културните ценности от Токио. Те отделят особено внимание на проучването на многобройните изкуствени и естествени пещери, където е запазена уникалната живопис.

До момента е извършена радиоктивна оценка на възрастта на паметниците на живописта от 50 пещери. Сред тях са открити 12 настенни картини, нарисувани с маслени бои от края на VІІ до Х век от н.е.
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини