Близо 20 000 полицаи протестираха по улиците на Лондон

Около 18 500 полицаи, облечени в цивилни дрехи, протестираха днес в центъра на Лондон, недоволни от решението на правителството увеличаването на заплатите им да не е със задна дата, съобщи Ройтерс.

Според Полицейската федерация (poled.org) това е най-значителният протест от 1919 г. насам.

Конфликтът възникна през декември миналата година, когато министърът на вътрешните работи Джаки Смит обяви, че договореното повишение на заплатите с 2,5% няма да бъде със задна дата от септември, както се очакваше.

Кабинетът обясни, че целта е да се ограничат публичните разходи, но разгневените полицаи възразиха, че решението в действителност свежда повишението до 1,9%, което е по-малко от процента на инфлацията.

"Чувствам се излъган. Посланието ни към министерството на вътрешните работи е, че когато имаме споразумение, то трябва да се спазва", заяви Майкъл Рамсден, един от участниците в протеста.

Премиерът Гордън Браун защити решението на правителството, като заяви, че то е продиктувано от "борбата срещу инфлацията".

"Бих искал да дам повече на полицаите, но ако увеличението на заплатите бъде обезсмислено от галопиращата инфлация, нито те, нито някой друг би имал полза от това", заяви премиерът.

Полицейската федерация, която представлява 140 хил. полицейски служители в Англия и Уелс и организира днешния митинг, заяви, че се е обърнала към Върховния съд за преразглеждане на правителственото решение.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини