В началото на август започва строежът на АЕЦ "Белене

Аз не мога да разбера позицията на Иван Костов и другите лидери от опозицията по повод протестите им срещу подписването ни с Русия за "Южен поток", заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Техните протести не са антируски, а антибългарски, подчерта Димитров по БНР. Според него, преминаването на газопровода през България е само в полза на страната ни.

В момента България потребява 3 милиарда кубика газ, а до 2030 г. те ще станат 8 милиарда. Димитров беше категоричен, че още от 19 век военните конфликти са били свързани с енергията, същото е било и през 20-век - дано това не се случва в 21 век. Той сподели, че те са убедили руските партньори, които са държали на съотношението 51:49 в полза на Русия, а България 50:50, като са се аргументирали, че преминаването на газопровода през страната ни е изключително важно и за Москва.



Министърът каза още, че са убедили руския президент Путин строежа на АЕЦ "Белене" да започне на 1 август 2008 г., а не на 1 януари 2009 г., както са искали руснаците. За строеже на атомната централи ще бъдат ангажирани 6000 строители, а при експлоатацията й там ще работят около 1000 специалисти, което е изключително добре за не само за региона, но и за цялата страна, подчерта Димитров.
Източник: dnesplus

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини