5 °C

В Лондон обвиниха Москва в шантаж и КГБ-изъм

Британските вестници продължават да следят скандала между Москва и Лондон по повод дейността на Британския съвет в Русия.

Вестник "Файненшъл таймс" нарича Съвета "културна пешка в политическа игра". Вестникът намира за необичайно рязък езикът, с който външният министър Дейвид Милибанд окачестви в британския парламент действията на Русия срещу регионалните представителства на Британския съвет на своя територия.
Милибанд определи поведението на Москва като "недостойно за една велика страна" и като "петно върху репутацията й".

Британският съвет реши да прекрати дейността на регионалните си офиси в Санкт Петербург и Екатеринбург, защото се притесни за съдбата на свои руски сътрудници, които бяха привикани на разпит в руските служби за сигурност. Разпитът е засягал законността на дейността на Британския съвет в Русия, подробности от личния живот на сътрудниците му и дори "състоянието на домашните им животни".

"Файненшъл таймс" описва историята на проблема със статута на Британския съвет, който започна да се усложнява още през 2004 г., когато противникът на Кремъл Борис Березовски намери убежище във Великобритания. Последното изостряне на двустранните отношения настъпи около делото за убийството на британска територия на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, припомня вестникът.

В. "Дейли телеграф" коментира, че за нация, която твърди, че иска по-добри отношения със Запада, правителството на Владимир Путин показва това по странен начин. Има твърде малко съмнение, че последните събития са опит да бъде накарано британското правителство да се откаже от опитите си да извоюва екстрадирането на наскоро избрания за руски депутат Андрей Луговой, който е основен заподозрян в убийството на Литвиненко, отбелязва вестникът.

Не е ясно как може да се поставя знак за равенство между работата на едно културно учреждение и убийството на руски дисидент в Лондон, но посланието на руския външен министър Сергей Лавров към посланика на Великобритания в Москва сър Тони Брентън беше, че ако Великобритания се откаже от опитите си да съди Луговой, тя ще може да възобнови културната си дейност в Русия без повече пречки. Подобен явен шантаж едва ли ще мине пред британското външно министерство, изтъква изданието.

"Всъщност двете страни са заинтересовани да поддържат добри двустранни отношения. През 2007 г. Великобритания беше най-големият инвеститор на руските пазари, а пък Лондон стана втори дом за новата класа милионери от Путинова Русия. Как ще оцелее руският елит, ако бъде прекъснат достъпът му до елитните лондонски магазини и заведения? Или ако децата им престанат да посещават елитните английски училища, където има опасност английският да стане втори език след руския?", пита "Дейли телеграф".

Вестник "Гардиън" пише, че в този конфликт Москва прилага "класическа тактика на КГБ". "Кумулативният ефект на подобен род кризи изостря отношението към Русия и в Европейския съюз.

Известно е колко сложно се постига единство в ЕС, обаче руските тайни служби постигат големи успехи в тази неизпълнима задача", коментира вестникът.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
09 апр 2020
Последни новини