6 °C

В Лондон обвиниха Москва в шантаж и КГБ-изъм

Британските вестници продължават да следят скандала между Москва и Лондон по повод дейността на Британския съвет в Русия.

Вестник "Файненшъл таймс" нарича Съвета "културна пешка в политическа игра". Вестникът намира за необичайно рязък езикът, с който външният министър Дейвид Милибанд окачестви в британския парламент действията на Русия срещу регионалните представителства на Британския съвет на своя територия.
Милибанд определи поведението на Москва като "недостойно за една велика страна" и като "петно върху репутацията й".

Британският съвет реши да прекрати дейността на регионалните си офиси в Санкт Петербург и Екатеринбург, защото се притесни за съдбата на свои руски сътрудници, които бяха привикани на разпит в руските служби за сигурност. Разпитът е засягал законността на дейността на Британския съвет в Русия, подробности от личния живот на сътрудниците му и дори "състоянието на домашните им животни".

"Файненшъл таймс" описва историята на проблема със статута на Британския съвет, който започна да се усложнява още през 2004 г., когато противникът на Кремъл Борис Березовски намери убежище във Великобритания. Последното изостряне на двустранните отношения настъпи около делото за убийството на британска територия на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, припомня вестникът.

В. "Дейли телеграф" коментира, че за нация, която твърди, че иска по-добри отношения със Запада, правителството на Владимир Путин показва това по странен начин. Има твърде малко съмнение, че последните събития са опит да бъде накарано британското правителство да се откаже от опитите си да извоюва екстрадирането на наскоро избрания за руски депутат Андрей Луговой, който е основен заподозрян в убийството на Литвиненко, отбелязва вестникът.

Не е ясно как може да се поставя знак за равенство между работата на едно културно учреждение и убийството на руски дисидент в Лондон, но посланието на руския външен министър Сергей Лавров към посланика на Великобритания в Москва сър Тони Брентън беше, че ако Великобритания се откаже от опитите си да съди Луговой, тя ще може да възобнови културната си дейност в Русия без повече пречки. Подобен явен шантаж едва ли ще мине пред британското външно министерство, изтъква изданието.

"Всъщност двете страни са заинтересовани да поддържат добри двустранни отношения. През 2007 г. Великобритания беше най-големият инвеститор на руските пазари, а пък Лондон стана втори дом за новата класа милионери от Путинова Русия. Как ще оцелее руският елит, ако бъде прекъснат достъпът му до елитните лондонски магазини и заведения? Или ако децата им престанат да посещават елитните английски училища, където има опасност английският да стане втори език след руския?", пита "Дейли телеграф".

Вестник "Гардиън" пише, че в този конфликт Москва прилага "класическа тактика на КГБ". "Кумулативният ефект на подобен род кризи изостря отношението към Русия и в Европейския съюз.

Известно е колко сложно се постига единство в ЕС, обаче руските тайни служби постигат големи успехи в тази неизпълнима задача", коментира вестникът.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
19 фев 2020
Последни новини