22 °C

В Лондон обвиниха Москва в шантаж и КГБ-изъм

Британските вестници продължават да следят скандала между Москва и Лондон по повод дейността на Британския съвет в Русия.

Вестник "Файненшъл таймс" нарича Съвета "културна пешка в политическа игра". Вестникът намира за необичайно рязък езикът, с който външният министър Дейвид Милибанд окачестви в британския парламент действията на Русия срещу регионалните представителства на Британския съвет на своя територия.
Милибанд определи поведението на Москва като "недостойно за една велика страна" и като "петно върху репутацията й".

Британският съвет реши да прекрати дейността на регионалните си офиси в Санкт Петербург и Екатеринбург, защото се притесни за съдбата на свои руски сътрудници, които бяха привикани на разпит в руските служби за сигурност. Разпитът е засягал законността на дейността на Британския съвет в Русия, подробности от личния живот на сътрудниците му и дори "състоянието на домашните им животни".

"Файненшъл таймс" описва историята на проблема със статута на Британския съвет, който започна да се усложнява още през 2004 г., когато противникът на Кремъл Борис Березовски намери убежище във Великобритания. Последното изостряне на двустранните отношения настъпи около делото за убийството на британска територия на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, припомня вестникът.

В. "Дейли телеграф" коментира, че за нация, която твърди, че иска по-добри отношения със Запада, правителството на Владимир Путин показва това по странен начин. Има твърде малко съмнение, че последните събития са опит да бъде накарано британското правителство да се откаже от опитите си да извоюва екстрадирането на наскоро избрания за руски депутат Андрей Луговой, който е основен заподозрян в убийството на Литвиненко, отбелязва вестникът.

Не е ясно как може да се поставя знак за равенство между работата на едно културно учреждение и убийството на руски дисидент в Лондон, но посланието на руския външен министър Сергей Лавров към посланика на Великобритания в Москва сър Тони Брентън беше, че ако Великобритания се откаже от опитите си да съди Луговой, тя ще може да възобнови културната си дейност в Русия без повече пречки. Подобен явен шантаж едва ли ще мине пред британското външно министерство, изтъква изданието.

"Всъщност двете страни са заинтересовани да поддържат добри двустранни отношения. През 2007 г. Великобритания беше най-големият инвеститор на руските пазари, а пък Лондон стана втори дом за новата класа милионери от Путинова Русия. Как ще оцелее руският елит, ако бъде прекъснат достъпът му до елитните лондонски магазини и заведения? Или ако децата им престанат да посещават елитните английски училища, където има опасност английският да стане втори език след руския?", пита "Дейли телеграф".

Вестник "Гардиън" пише, че в този конфликт Москва прилага "класическа тактика на КГБ". "Кумулативният ефект на подобен род кризи изостря отношението към Русия и в Европейския съюз.

Известно е колко сложно се постига единство в ЕС, обаче руските тайни служби постигат големи успехи в тази неизпълнима задача", коментира вестникът.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
18 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
18 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
18 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
18 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
18 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
18 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
18 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
18 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
18 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
18 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
18 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
18 окт 2019
Последни новини