Скандал а ла "Секс, лъжи и видео" в гръцкото правителство

Бившият главен секретар на гръцкото културно министерство Христос Захопулос е в болница след опит за самоубийство, след като "горещ" видеозапис с него завихри голям правителствен скандал в стил "Секс, лъжи и видео".

Още преди новогодишните празници 54-годишният Захопулос, който е приближен на премиера Костас Караманлис, подаде оставка и посегна на живота си, но бе спасен. Смята се, че най-вероятно е бил изнудван от своя колежка, предаде Ройтерс.

Той разполагаше с широки финансови и политически правомощия във ведомството и отговаряше за гръцките антични съкровища.

Шефът на пресслужбата на премиера Янис Андрианос е предал на прокуратурата DVD, което показва "интимни моменти" между Захопулос и неговата 35-годишна асистентка Еви Цеку. Жената е била арестувана и обвинена в изнудване. Тя отрича.

Според експерти от полицията обаче видеозаписът е бил преработен и орязан. Адрианос, който е бивш журналист, е отказал да посочи кой му е дал DVD-то под претекст, че защитава анонимността на източниците си.

Опозиционните партии веднага атакуваха консервативното гръцко правителство заради скандала. Само четири месеца след преизбирането на Караманлис, който обеща да се бори с корупцията, някои от най-приближените му бяха въвлечени в аферата и призовани да дават обяснения в парламента.

"Караманлис е виновен за разложението и упадъка в страната, той оглавява правителство, което е произвело единствено куп скандали", негодува пред в. "Елефтеротипия" социалистическият опозиционен лидер Георгиос Папандреу.

Депутати от ПАСОК настояват да бъдат ревизирани редица договора, одобрени от него, както и издадените разрешителни за строежи върху или близо до археологически обекти.

От правителството коментират, че скандалът се намира в ръцете на правосъдното министерство. Анонимни източници от кабинета твърдят, че налице е просто лична трагедия, а не политически или икономически скандал.

Случаят е раздухан прекомерно, някой се опитва да му придаде политически характер, коментира правителствен служител пред Ройтерс.

Опозиционните партии и местните медии обаче не приемат тази версия.

Правото на личен живот е изложено на опасност в САЩ и Европейския съюз, тъй като правителствата масово въвеждат мерки за наблюдение и събиране на информация в името на сигурността и контролирането на границите, твърди доклад на международна правозащитна организация.

Гърция, Румъния и Канада са на първо място по спазване на правото на личен живот сред 47-те държави, изследвани от базираната в Лондон "Прайвъси интернешънъл".

В челото на класацията са още Унгария и Словения. На последно място според организацията са Малайзия, Русия и Китай.

Според доклада защитата на личния живот на гражданите на страните от Западна Европа се е влошила, докато в бившите комунистически държави от Източна Европа тенденцията е обратната.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини