ЕК предложи отпадане на визите за граждани на Турция

Европейската комисия (EK) предлага днес, 4 май, на Европейския парламент и Европейския съвет да премахне визовите изисквания за граждани на Турция. Това се казва в официално съобщение на Комисията.

В него се посочва още, че това става на фона на разбирането, че турските власти ще изпълнят изискванията за Шенген, предвид неотложността на въпроса и това, че те са поели ангажимента да го направят на 18 март 2016 по отношение на неуредените въпроси по визовата либерализационна карта.

Турция направи впечатляващ прогрес, особено в последните седмици, за постигане на изискванията за нейната картата за либерализация на визовия режим. Все още има неотложна работа за вършене, но ако Турция запази прогреса, който е направен, те могат да постигнат останалите условия, заявява в официалното съобщение първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс.

Турция все още не е изпълнила 5 от 72-те точки, които бяха поставени като условие от страна на Европейския съюз, стана ясно от думите на Тимерманс по време на пресконференция в Брюксел, съобщи Financial Times.

След предложението на ЕК сега решението остава в ръцете на държавите членки и евродепутатите.

По-рано германската телевизия ARD публикува преди излизането на официалното съобщение на ЕК документа с предложението. В него от ЕК изразяват съгласието си визовия режим да отпадне това лято, съгласно споразумението ЕС-Турция от март тази година за спиране на миграционния поток към континента, но същевременно изтъкват, че южната ни съседка все още не е изпълнила всички необходими условия за свободно пътуване на гражданите й в Шенгенската зона.

Вече изпълнените изисквания са оцветени в зелено, а тези, които все още не са – в жълто. Пет са все още неосъществените искания от страна на Брюксел. Сред тях е условие 42, което касае законодателство за справяне с корупцията според представите на ЕС. Не е изпълнено и условие 47, което настоява Турция да работи ефективно с Европейския съюз за борба с престъпността.

Друго условие, което е оцветено в жълто, е въвеждането на споразумение за сътрудничество с Европол, както и това за въвеждането на защита на данните съгласно европейското насоки.

Особено критична би трябвало да е Европейската комисия относно условие 65, което не е изпълнено, смятат от немската телевизия. То касае дефиницията за тероризъм и според ЕК законодателството в тази област се нуждае от преработка. Правоприлагащите органи трябва да преведат в съответствие с европейските стандарти своити действия по отношение на престъпността и тероризма, "за да се гарантира правото на свобода и сигурност, правото на справедлив процес и свобода на изразяване", отбелязват от ЕК. Точка 65 трябва и да засяга протичащите в момента съдебни дела срещу журналисти, които се водят по обвинения срещу шпионаж или подкрепа на терористична организация.

На 18 март 205 г. Брюксел и Анкара се споразумяха Турция да приема обратно нелегалните мигранти, опитващи се да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море. В замяна страните членки ще приемат регистрирани сирийски бежанци директно от Турция в съотношение 1 към 1. Заедно с това се прие да бъде ускорен процесът за премахване на визовия режим за турски граждани, както и този за приемане на страната в ЕС.

Последната част от споразумението предизвика недоволството на някои европейски обществени и политически кръгове, според които Турция далеч не е готова за ускорена европейска интеграция.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини